Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

"Свой-чужд" е система, която действа само между милиционерите и останалите

Днес, контраадмирал Румен Николов, командващ ВМС поиска възстановяване на българския подводен флот. Поне с една нова подводница. Правилно. И аз искам подводница. Като гледам как се напичат нещата в Персийския залив, добре е да има кой да патрулира в Черно море.
Но освен с подводния, не стоят добре нещата и със въздушния ни флот. Миг-овете още драпат и така да се каже имаме най-големия света летящ авиационен музей. Да не говорим, че натовската опознавателна система „свой-чужд” е непостижима мечта. Цели осем години, откакто сме членове на Алианса.
Заради всичко това сме увиснали на врата на съюзниците със всичка сила.
Ама ще кажете – знаеш ли ти колко струва една ескадрила фантоми? Знаеш ли, че е това е даждието на на българските пенсионери минимум за два месеца?

 

Знам, разбира се. Но знам също така, че пацифистите от „Позитано” 20 искат референдум за 20 млд лева. Сиреч няколко ескадрили, подводници, съвременни ракетни установки и дори роботи за обезвреждане на боеприпаси.
Сакън не съм кръвожаден, не съм милитарист! Но пък само магистрали не стигат. Трябва и национална сигурност. Да не мислите, че националната сигурност е само ведомсвото на Цецо? И нови пожарни.
Впрочем, от баща ми, бог да го прости, знам, че милиционери и войска, не мелят брашно. Милиционерът седи и пресмята колко пари му трябват догодина, за да послушва още по-усърдно своите съграждани. Военният си мисли за радарите. Щото и там всеки ден пада голямо слушане.
Така че едно е сигурно. И тази година гражданите за европейско, атлантическо и всякакво друго развитие, ще оставят на заден план националната сигурност.
И милиционер с ножица върху подводница или пък летателно боне в новичък фантом, така и няма да видите. Като гледам накъде да отиват нещата, даже през целия си по-нататъшен живот няма да видите.