Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Не е вярно, че Синята коалиция не бива да поставя условия пред новия кабинет

Вчера Иван Костов каза, че Синята коалиция не поставя условия на новия кабинет. На пръв поглед толерантна и разбираема позиция с оглед на сходните програми на трите партии, членки на ЕНП. Но само на пръв поглед. Защото има и едно твърде съществено разминаване между тях. Синята коалиция заявява в програмата си намерение за структурни промени в съдебната власт, докато в програмата си ГЕРБ залага на това, че секторът има нужда от оптимизация. От една страна Синята коалиция настоява за предоставяне на цялата съдебна власт на съдиите и съдилищата, от друга победителите смятат, че правосъдието може да заработи като се адаптира законодателството ни към европейските препоръки, като се оптимизират процесуалните и материални закони и като се засилят механизмите за вътрешен контрол. Както се вижда две напълно противоположни позиции. Тази на Синята коалиция предполага търсене на широк консенсус и дори конституционни промени, тази на Борисов държи на това, че системата не е изчерпала възможностите си.

Това различие едва би ли би имало толкова голямо значение, ако се отнасяше, примерно до сектора на здравеопазване. В случая, обаче става за контекстуална реформа, за реформа, която практически би дала отражение върху цялостното функциониране на властта като такава. И за да не влизам в сложнотии ще ви задам един въпрос: вярвате ли новото правителство ще изпълни основното си обещание, т.е. ще се прави с организираната престъпност и с корупцията по върховете ? И то до степен, щото да се възвърнем доверието на ЕС ? Виждам как се замисляте дълбоко и за това бързам да отговоря вместо вас – не. Няма да се справи. Нито едно правителство не може да се овладее такъв тежък процес, ако не разполага с правомощия по цялата фаза на досъдебното производство. Иначе казано, ако държавното обвинение и съответно цялото разследване не е в системата на изпълнителната власт. Ако не сте съгласни с мене, то тогава непременно ще трябва да ми обясните как и по-какъв начин изпълнителната власт ще въздейства върху съдебната така че тя да си върши работата. Няма такъв. Кълбото от интереси вътре в съдебната власт, всекидневното политическо противоборство вътре, дори мутризацията са толкова силни, че не Бойко Борисов, а и Арнодлд Шварценегер да стане премиер на България няма да го разплете. ГЕРБ не може да се надява също така и на относителния комфорт, който имаше правителството на ОДС през 1997 година. Най-малко по две причини: първата е, че мнозинството на сините по това време бе далеч по-голямо и втората, че туморът бе все още в начална фаза.

Тъкмо по гореизложените причини, струва ми се, Синята коалиция има право да постави като условие структурната реформа в тази сфера, определяща цялостно облика не само на политиката, но и на живота на българите. И това няма да бъде чисто партийно, нито пък конюнтурно условие. Не СДС, не ДСБ, а България има нужда от решителни действия за осигуряване на независимост и ефикасност на съдебната власт. Условието е просто – обединяване на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС за конституционна реформа и преговори с без това притиснати и разединени бивши комунисти за конституционно мнозинство. Инаме няма как да стане.

Най-лошото, което може да се случи е Синята коалиция да поеме Министерството на правосъдието и догодина по това време да носи отговорност за чужди грехове.