Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Група граждани задават въпроси на картела

Избора на членове на ВСС от парламентарната квота се очертава като досадна процедура за политическия картел. Разбира се, договорените от политическите партии членове ще бъдат назначени, пардон – избрани, но пък храма така да се каже ще бъде осквернен. Преди всичко и най-вече от въпросите на неправителствените организации. А те са общо 108, кой от кой по-досаден за парламентаристите.
Казах досада, но така изглеждат нещата само външно. Психолозите ще ви кажат, че зад досадата често пъти се крие неистов страх. Такъв страх, какъвто тресеше партийните другари в едни далечни времена, някой другомислещ, промъкнал се случайно на някой форум внасяще смут с откровените си въпроси. Учудващо, но въпросите, простички по своята същност, трещяха като изстрели. И другарите трепереха. И знаете ли защо ? По една проста причина – истината каза публично преминаваше като точки през редиците. И въздействаше еднакво силно, както върху тези, които бяха кюпа, така и на онези, които вече бяха готови да направят крака в страни. За странната и необяснима сила на истината, изговорена публично в мрачни време, може много да се говори. Но понеже ги живеем тъкмо в такива времена, по-добре да оставим това на следващото поколение.
Ето и някои от въпросите на неправителствените организации към кандидатите.
Към Бойко Рашков (БСП): Като участник в управлението на съдебната власт през по-голямата част от така наречения преход, чувствате ли се „съпричинител” на сегашното и състояние?
Към Васил Ц. Петров (ДПС): Предвид връзките Ви с ДПС, които за втори път Ви предлагат за пост в съдебната власт, как ще гарантирате независимостта си от тази партия като член на ВСС ?
Към Владислав Славов (Синята коалиция): Как бихте работили в един състав с Камен Ситнилски, който е бил освободен от длъжност „по непригодност” от ВСС, на който Вие сте бил член ?
Йордан К. Давчев (АТАКА) : Какво е персоналното Ви участие по делата, свързани с „възродителния процес”, като заместник-районен прокурор и районен прокурор в Пловдив по онова време ?
Към Юлиана Г. Колева (ГЕРБ): Вие бяхте поддръжник идеята за законодателна промяна, предвиждаща „кариерни бонуси” за членовете на ВСС, които след мандата да бъдат възстановявани на длъжност, по-висока от заеманата преди това. Как ще коментирате критиките на съдиите, определящи подобно решение като деморализиращо и профанизиращо мотивацията на почтения магистрат?.....
Как ще отговарят номинираните (а що се отнася до горните петима – според мен вече назначени) е ясно. Наглостта на картела няма граници. Както няма граници и отчаянието на посланиците на ЕС и САЩ, които вчера се срещнаха с депутатите от правната комисия. На за друго, а за да има гаранция, ако не за друго, то поне за това, че въпросите към кандидатите ще бъдат допуснати.
Но отчаянието на Запада не е от вчера. Не мислит, че през далечната 1989 година по време на така наречената закуска, Франсоа Митеран е бил максималист.
Как да му вярвам сега на Запада, че ще се оправи с режимите в Сирия и в Ливан ?
И понеже не му вярвам, все се надявам, че един хубав ден ще видим един пълен и препълнен софийски площад. Не за по-високо заплати, не за субсидии не дори за опазването за горите. А срещу мафията. По-точно срещу онези, които бдят за нейната безнаказаност.

 ---------

* За по-младите: понятието група граждани се използваше от комунистическата партия през период 1989-1990 тод. По същия начин, по който Ленин нарекъл малката си въоръжена до зъби партия -- болшевики, а членовете на една друга, далеч по голяма от неговата - меншевики.
Карикатура: Иван Кутузов, Дневник

-----


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма