Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Знаете ли, че...

Относно депутатските неизвинени

.....В чл. 63, т. 3 от Конституцията на Република Гърция е предвидена процедура, при която за повече от пет неизвинени отсъствия в месеца депутатите автоматично се удържат 1/30 от заплатата им за всяко едно отсъствие.

Далеч по-безкромисни са в другата ни съседка – Турция. Там за същият брой неизвинени отсъствия, на основание чл. 84 от Конституцията, депутатът може да бъде лишен от пълномощията си по предложение на президиума и с решение на пленарния състав.

Относно СРС-та 

.......Едно проучване на Европейския съд по правата на човека върху практиката във Великобритания? за периода 1969-1979 година, т.е. времето на терористичната кампания на ИРА, показва, че са издадени 400 заповеди за подслушване и по-малко от 100 заповеди за проверка на кореспонденцията на гражданите в 50-милионната държава.

За 2006 и 2007 година съдилищата в далеч по-малка България са разрешили използване на така наречените сересета в 3601 случая. За тях и заSPY3.GIF обезпечаване на дейността на службите съответно са похарчени 95 000 000 лв или средно по около 26 000 лв на случай. Т.е. всяка издадена заповед за използване на специално разузнавателно средство у нас се равнява по ваш избор на:
-- годишните разходи от бюджета за издръжка на учениците в една средна паралелка
-- абонаментна карта-носител за градския транспорт на 26 000 пенсионери над 68 години
-- детските надбавки на около 1100 майки
-- чисто ново Пежо 307 1.6 HDI 90 к.с. за вечно страдащите от недостиг на автомобили полицаи

И.т.н.
------------------
? Проучването е направено във връзка с жалбата "Асоциация за европейска интеграция и права на човека и Екимджиев срещу България", в резултат, на което Съдът заключи, че законодателството у нас не гарантира гражданите срещу произвол от страна службите.