Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо е добре да се заспива с домат в ръката

В Пловдив Петър Стоянов мисли. Мисля и аз, тук ,в София. Той за това дали да приеме предложението на бацетата да оглави Конституционния съд, аз за съботния протест. По-точно за това от коя страна ще летят по-надалеко доматите: откъм градинката или отсреща, където е Академията . Е, спор няма, че моята е по-лесна.
По-лесно ми е и в другото. Така например, с президента Стоянов мислим различни неща и за институциите, които аз отивам в събота да замерям. Моето скромно мнение е, че тя трябва да бъдат замеряни, докато се разделят окончателно. Сиреч, докато магистрат, депутат и министър престанат да таковат в една гърне, както би казал Кольо Босия.
Даже си мисля, че след двайсет години отново чл.1 ни е препречил пътя. Само че днес наместо партия, в него е инсталирана направо държавата.
Доколкото виждам, обаче президентът Стоянов, смята, че Конституционният съд му майката. И тъкмо тази институция, с превръзка, взета назаем от съдебната власт, със своите вещи отсъждания ще каже на всяка власт – ти си тук, ти по-нататък, а пък ти още по-на там. Е, разбира ще намигне към най-важната, то се знае.
На втория ден, като всеки мъдър държавник, президентът най-вероятно е размишлявал повече за бъдещето на България, отколкото за своето. И на фона на случващото се в Европа, със сигурност е оптимист. Например за финансовата стабилност. Това е едно особено душевно състояние държавника. Също като онова на обикновения човек, който си е легнал и е оставил вентила на газовата печка отворен. И си лежи финансово стабилен, нехаещ за сладникавата миризма, която идва от Североизток.

Как да си направим социологическа агенция

В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма
и свободната му употреба.

и да избегнем високите цени на тока и горивата

 

Как върви бизнеса? Зле ? Ами, така е. Не съм ви казвал да се хващате с разнасяне на храна по домовете или пък да отваряте фурна. И сега да се гърчите – нито да вдигате цената, ни пък да се правите, че не виждате как горивото и тока, вдигат себестойността на баничките ви. Какво да правите ли? Ориентирайте се към социологията ? Ама не сте социолог. Да не би Юлий Павлов да е такъв ? Или пък да не би като не сте фармацевт да не можете да откриете аптека? Може, разбира се. Всичко може в тая държава.
И така, първо да ви кажа, че няма нужда да отваряте нова фирма. Нали в предмета на дейност на сегашната ви е написано „и всички, разрешение от закона други дейности” ? Написано е. Сега трябва да наемете малък офис, по възможност в центъра на София. Обзавеждате го семпло с мебели, втора употреба. След това си поръчвате сайтче в Интернет, от тези евтините, дето вървят по стотина лева.

Неделен съновник

(само за тези, които обичат да подремват в неделните следобеди)

Ако сънувате, че:

…Играете Супер Марио и три пъти освобождавате принцеса Праскова от костенурките, ще отидете до кварталния пазар, ще срещнете Супер Миро, земеделският министър. И преди да напазарувате, той ще изпълни три ваши желания.  

…Премиерът Борисов е в Бейрут и лидерът на Хизбулла - Хасан Насрала го черпи с дюнер, ще спечелите джакпота от тотото.  С честно изкараните пари ще отпътувате на по-безопасно  място в света.

… Току що сте се сдобили с 5000-ния приятел във вашия фейсбук профил.  След броени дни ще почивате на остров Бали, тъй като Министерството на образованието заедно с Министерството на земеделието ще ви дадат по 20 лв на приятел, т.е. общо 100 000 лв.

Диалози за дясното (част втора)

Платон от Красно село и Александър от Модерно предградие

Дилемата се задълбочава, но решението идва тъкмо навреме, преди симпозиума *

Платон: Не е достатъчно, защото всички тези тежки реформи изискват огромна енергия. Но нямам предвид енергични министри, а най-вече енергични граждани.
Александър: Съгласен съм. Дори и при тимокрацията понякога реформите отгоре не са успешни, защото гражданите стоят и гледат отстрани, та камо ли при демокрацията.
Платон: Но у нас, Александре, те гледат отстрани, защото първостроителите са овластили не индивида, а най-вече колектива. Както знаеш в такива случаи, колективът се смалява много бързо до групата на управляващите. Те представляват гражданите, а в свободното си време крадат от тях. На свой ред пък гражданите са заети да произвеждат, за да има за крадене.
Александър: Вярно, така стоят нещата. Тъкмо по тези причина в обществото липсва енергия, както казват някои.
Платон: Не вярвай на лукавите публицисти, Александре. И у човека, и в обществото като цяло дреме енергия, която е недостъпна за човешките сетива. Ти, например, виждал ли си атом?
Александър: Страхувам се, че това все още не се удало на нито един смъртен.

Платон: Но вярвам няма да отречеш, че атомът съществува и че в него има заложена чудовищна енергия. За да бъде тя освободена и да настъпи верижната реакция, която ще донесе светлина в дома ти, трябва ядрото да атома да бъде предизвикано.

Диалози за дясното

Част І

Дилемата

Платон, Александър

Както предишната, така и тази събота станах рано, плиснах вода на очите си, сложих анцуга, обух маратонките, тръгнах по ул. „Западна“ Стигнах до края на „Ал. Стамболийски“ и от там по една пряка пътека поех през Западния парк. Мястото е доста навътре. Първо трябва да пресечете ЖП- линията, да повървите още 200-300 метра- ще видите голяма поляна от лявата страна и група мъже, които се разхождат из нея. Непременно ще ви направи впечатления един от тях – с дълга бяла коса, но широк, с телосложение на борец. Може и да сте наясно какво става по кьошетата на София, но съм сигурен, че не знаете какви интересни разговори текат в Западен парк. И тъй като съм се погрижил да взема с мен диктофона, имате пълния запис на диалого между между Платон от Красно село и Александър от школата в Модерно предградие.

Платон: И така, скъпи ми Александре, чувам, че се насочваш към презряната политика? Нали знаеш, че младият Аристотел я отнася към практическите науки, т.е. чак след теоретическите и техническите ?
Александър: Да знам, Платоне. Но съм принуден да се заема. Сега, след това, което стана на изборите имаме нужда от нова дясна партия и от голяма промяна.
Платон: Хубаво начинание и не мога да не ти пожелая успех. Но, ако смея да попитам: не е ли Тимон, онзи 22-годишен младеж срещу нас, при чието раждане за пръв път бе произнесена думата промяна ?
Александър:  Но това не бе промяна, а 22 години имитация и посткомунизъм.
Платон: Да разбирам ли Александре, че ти смяташ прехода за неуспешен ?
 

Как да сменим системата ІІІ

Или кого пазят полицаите на площада

Тези дни покрай заявката на студентите за гражданско неподчинение, ако не бъдат изпълнени исканията им се сетих за Хенри Торо и за едноименното му есе.IMG_01131.jpg Най-вероятно ще се съгласите с неговата крилата фраза, че правителството само по себе си никога не е съдействало за осъществяването на някое начинание, освен с готовността, с която се е махало от пътя му. Днес, век и половина по-късно, българското правителство няма да съдейства на студентите. Така както не го направи и на 14 януари. Който има намерение да съдейства за провеждането на един мирен митинг едва ли праща срещу протестиращите тежко въоръжени полицаи, чийто брой би бил напълно достатъчен за да бъде опазена среща на Г-8 в размирна южноамериканска столица.

Но тежко въоръжените полицаи срещу вас са само външният израз на силата на правителството. Това, че България е страната в Европа, която има най-много полицаи на глава от населението означава само, че тази полиция пази нечия огромна и отнета от гражданите от власт. И това е властта върху всичко онова, което бихте могли да управлявате далеч по-добре от правителството. Това е властта върху вече застроените с бетон български плажове, върху българските гори, върху пътищата на Родината, върху реките и езерата, върху водопроводите, върху училищата, върху университетите, върху правото ви да имате визия и мисъл за бъдещето, независмо дали живеете в София, Петрич, Тутракан или Златоград.­

Как да сменим системата ІІ

­­

Ако вече сте наясно, че сте представени в системата и вашите права са защитени само ако властта е разделена, то нека видим как става това.05.jpg

Най-напред огледайте добре властите, за да видите къде и доколко сте представен, дотолкова доколкото всяка власт, произтича от народа. Пише го дори в калпавата българска Конституция.

Първо вземате парламента, където нещата са относителни ясни. Ако сте гласоподавател и ако не сте гласували за партията на сърдечно болните или на безпартийните, много е вероятно да имате своите представители. Те, разбира се, не са номинирани от вас, а от партийното ръководство. Тук нещата са решими относително лесно -- мажоритарната система, открай време е кошмар в сънищата на българските политици. Но сама по себе си тя не решава нищо. Демокрацията е такова нещо, че никога не се знае, кога вашата партия ще дойде на власт и кога ще излезе в опозиция. Най-вероятно няма да сте доволен, ако имате компетентни и работливи, но низвергнати от мнозинството народни представители. Още по-малко пък ще ви радва, ако мнозинството, което сте подкрепили приема безропотно всяко безобразие на правителството. Ето защо трябва да се погрижите да не стрелят по пианиста. Опозицията е важна, дори най-важната, независимо дали вашата партия печели или не.

Страници