Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Пропуск във волното и провал в задължителното упражнение на една социоложка

Социологията и журналистиката родеят. У нас, обаче те са дупе и гащи. Разликата между едните и другите е, че социолозите първо изследват после се коментират собствените си проучвания, а журналистите най-напред пишат и чак след това се заемат с емпиричния материал. Къде го носят този материал – само тези си знаят.
Но този път думата ми е за социолозите, които май изпуснах из поглед. Поне от месец насам, след един одиозен коментар на Кольо Колев.
Но ето, днес и друг социолог - Мира Радева нагази в журналистиката. Няма лошо. Даже виждам, че спазва традицията. И че нейното похвално слово за управляващите, публикувано в „24 часа” се опира на емпирични данни. Съответно социологически проучвания, които тя прави в свободното си от коментари време.
Въпросът, обаче не е за свободното време. А за волната програма на социоложката. Днес тя ни представя удивително съчетание на лента, отиграно внимателно и далеч от премиерската ножица. Иначе нямаше как да направи пируета с Мeглена Кунева и с котилото на НДСВ. Пропускайки грижливо един от котараците в него. По случайност охранител на Симеон Кобургготски и главен секретар на неговото вътрешно ведомство.
Но хайде, във волната програма стават грешки. Особено, ако треньорът се казва Цветан Цветанов и тренировките са недостатъчни. Много по-съществен е провалът на Радева в задължителната програма. Както знаем от спорта, в нея всяко объркване на посоките или непремерено движение върху политическия терен, може да доведе до дисквалификация. Дори и най-прецизната гимнастичка. А в случая, грешката на социоложката е непоправима. Най-вече, заради предположението, че „България на гражданите” се намира в центъра на игралното поле.
Тъкмо по тази причина Мира Радева изтърва лентата. Не за друго, а трудно би могъл да центрираш политическа партия, която дава заявка за радикална реформа в съдебната власт и дори за нова Конституция. Човек трябва да бъде много вживян в журналистиката и никак в социологията, за да твърде обратното.
Но нейсе. От тук нататък, социоложката трябва да внимава много да не изтърве отново лентата. И то пак на фаталното място -- центъра. Че току-виж там се е озовал още Яне Янев с вече подготвената си листа за депутати във Великото народно събрание. А може би и Волен Сидеров с искането си за национализация и за бурно развитие на сапунената индустрия в София (край Факултето), в Пловдив, Сливен, Пазарджик и други градове на страната.
Но да се надяваме, че следващия път Цецо ще бъде по-съсредоточен и адекватен в наставленията си.