Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

По важни акценти в цирковата програма вчера и днес

Цирка не е само Белене, както писа тези дни Едвин Сугарев. „От всички изкуства сега най-важното е цирковото!” * – би казал В.И. Ленин, ако бе доживял да види как довчерашни комунисти правят демокрация.
Вчера, например на манежа бе клоуна Борис Велчев. Той каза, че следствието е богатството на правоохранителната система. Но никой не се разсмя. Дори и съдиите. Защото не е смешно. Ама никак не е смешно, че днес един уникален институт в българската съдебна система – следствието, избира свой представител във Висшия съдебен съвет.

 

С неговото наличие се родеем повече с Молдова, отколкото с която и да страна в ЕС. Знайно е, че някога сметката е страха от възмездие е била причината опръсканите с червена вар първостроители да сложат следователи, редом до съдиите. По-сетне обикновено депутатска глупост дооформи окончателно творението. По тази причина днес в българската Конституция пише, че съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона. От друга страна, обаче, пак в Основния закон е записано ясно, че прокурора ръководи разследващите органи. Сиреч един независим магистрат ръководите друг магистрат в присъщата му и поверена функция да разследва.
Другият смешник на републиката пък излезе с неочакван скеч. Извън програмата така да се каже. И каза пред затаилите дъх митничари, че децентрализацията на ведомството им се отлага. Те приеха нещата сериозно и седнаха по къщите да пият по една ракия и да си отдъхнат. Вие, обаче, можете да се посмеете. Защото и при най-добро пожелание, преместването на митниците в Русе не можем да наречем дори административна децентрализация. Чудех се дълго какво понятие може да се употреби за фокуса на премиера Борисов, най-накрая се спрях на деконцентрализация.
Иначе програмата за истинска децентрализация, някога наблюдавана от президента на регионите, в качеството му на регионален министър, вече е в архив. За второ ниво ще почакаме следващото правителство. А дотогава, отвреме-навреме от телевизионния екран като от часовник ще се показва стротелния министър и ще казва : „Ку-ку!”. Т.е. ще отмерва поредния ремонтиран или открит пътен участък.
В днешното дневно представление на цирка, външния министър Младенов демонстрира звероукротителски възможности. И казва на холандския вълк, че търпението на България вече се е изчерпило. Само че в случая не става дума за холандеца, а за цяла глутница, т.е. още за Германия и Белгия. Най-смешното, че ако на някой му се е изчерпило търпението това са тъкмо холандците, германците. А защо не и на испанците и на италианците, на които българската мафия редовно им погажда номера с един бях прах.
А това е само малка част от програмата на българския политически цирк. Тепърва в програмата следват номера като гостуването на „Большой енергиен театър”, както писа днес в Медиапул Борис Владимиров,, гласуването на членовете на ВСС от парламентарната квота и пр. и пр.
Само на едно нещо не се разсмях днес. И то е куража на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо”. В днещния си брой то е публикувало карикатури на пророка Мохамед, а правителството на гордата Франция вече е в паника. Мисля, че ако още няколко издания по Европа направят същото, протестите на екстремиските тълпи от фундаментализма ще спрат.
За да изчакат по-сигурното - -ядрената бомба на Иран.

----------------------
* В оригиналната фраза става дума за киното, разбира се.


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.