Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Имаме недовършена работа – и от някогашните и от днешните протести

или защо бюлетина № 10 ни събира отново

Докато пътувахме със Синия автобус от град, за себе си бях наясно, че правя същото, какво и в началото на 90-те. И то не е политика. То продължава да бъде противостояние между две визии за България – от една страна домодерната и съсипваща страната ни на бившите и настоящи комунисти, а от друга -- тази на демократично устроените хора, които искат европейско бъдеще за себе си и за своите съграждани. Да приемеш днес политическото в смисъла, в който то се проявява на запад от нас, означава да наденеш новите дрехи на царя и да не обръщаш внимание на дюдюканията.

Един ден от кампанията

Недоразумение с моята биография
Подреждаме синия брандиран автобус до този на шампионите от „Лудогорец“
Край шатрата на РБ обсъждат листата и аз пристигам точно на време
Кирил Маричков – „щурец“ на подиума  и Антонио Бандерас на път към хотела с големите калъфи

На предизборна среща в Белоградчик, Бареков оповести цената, на която се продава България -- 5,6 млд лв

Преди това той каза на слисаните избиратели, че понастоящем ни тласкат към федерална Европа и губим своята независимост. Ораторът намекна, че може и да кандиса, ако леля Меркел (и чичко Оланд, разбира се) се бръкне, за да гарантира 400 евро базов социален минимум за всеки един български гражданин.

Лошия - с бюлетината по главата

Ако не от криминалистиката, сигурно от филмите знаете, че много често убиецът вместо да се покрие след престъплението прави точно обратното – обръща се към медиите, търси полицейските инспектори, води Cowboy.jpgзадушевни разговори с тях. Така е. В чисто психологически план,< престъпникът има нужда да разкрие механизмите на престъплението и да се изповяда. По-възможност публично. Дори поемайки в някаква степен риска да бъде разкрит. Такъв е и случаят с Меди Доганов. Публичните му признания и разговорите с медиите не са от вчера. Наглите реплики за обръчите от фирми, за летящата чиния, а сега и за разпределител на финансите на държавата са предизвикателство не към полицията и правосъдието, а към обществото.

Яне и „традициите” в борбата срещу корупцията от 89-те години

>В разгара на кампанията и тъкмо по време на посещението на Джефри ван Орден проектът „България на гражданите и регионите” изчезна от сайта на партията на Яне. Може да е технически проблем, но понеже вече е трети ден, явно никой не си дава зор да възстанови достъпа. За сметка на това билбордовете из цялата страна си стоят. Не за другото, а защото няма нищо по-безопасно в тази страна от това човек да извиси глас срещу корупцията. И дори да я посочи с пръст. ­

Рози и бунища

Какво иска "Позитано" 20 от Европа

Както можете да предположите в розоварната на „Позитано” 20 искат справедлива и социална Европа. rose1.jpgТака пише в програмата, която може да видите тук. Ето, например едно от исканията е за сключване на Европейски пакт за за заплатите, по-конкретно за „достойни минимални заплати”. Хубаво. Но я си представете, че ЕС каже „да” и вземе та гласува пакта. И примерно залегне размер 670 евро, колкото е минималната работна заплата в Испания /не Франция и Люксембург, където е над 1200/. Какво правят тогава розоварите, ако по някакъв начин са се докопали отново до властта. Увяхват, разбира се. Правителството пада веднага. Не за другото, а защото хората ще излязат на улицата и ще кажат: дайте си ни тези 670 евро, както си е по регламента.

Другото исканe  към ЕС е разработване на стратегия за правата на децата, която да помогне за изкореняване на бедността сред децата? С други думи – дайте да вземем да си решим въпроса, например с домовете за­ изоставени деца.

Правителството трябва да се откаже от оперативното управление на еврофондовете

 За един неизползван акцент в програмата на Синята коалиция

Вече имах възможност в предишен постинг да кажа, че Синята коалиция излиза на изборите със смела и професионално разгърната програма. Но това е едната страна на въпроса. Тя се свежда до усилена работа на експертите, до агрегиране на общественото мнение в различните сектори, представяне на възможни решения и окончателна политическа санкция от страна на партиите и съответно коалицията. От тук нататък, обаче, тази програма трябва да бъде защитена. Най-вече от кандидатите, разбира се.

Защо ще гласувам на 20 май

Няма да си кривя душата — моят вот е биографичен, както го наричат социолозите. Винаги съм гласувал за определена политическа партия. И нерядко с тягостно чувство. Като на първия тур на последните президентски избори.

Страници