Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Апология на непрофесионалиста

Свобода е свободата да кажеш, че две и две е равно на четири
Джордж Оруел

Понякога съм твърде търпелив. Да кажем, че се съобразявам с чуждото мнение повече, отколкото е необходимо.

Иначе приемам, че нормалният човек има нужда от забележките и мнението на околните. Така, както здравият организъм изпитва остра необходимост от витамини. Особено сега, през зимния сезон. И все пак, на опаковката, която държа на шкафа в кухнята пише – не повече от една таблетка на ден. Предозирането (с чуждо мнение)може да доведе до непредвидими последици. В случая за собствения разум и на човека, част от обществото, в което информацията е достъпна и евтина суровина за скъпоструващото знание.

Така например, у дома си имам учителка, която ми казва – не е твоя работа да размишляваш върху проблемите на образованието. Преподаватели и управленците, които работят в тази сфера ги разбират далеч по-добре от тебе? Вярно е. Не съм специалист в тази област.

Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава

(Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона)

harta2013.eu

Протестите на десетки хиляди граждани в цялата страна бяха мотивирани от отчаяна загриженост за състоянието на държавността в България. Няма съмнение, че се намираме в дълбока криза на обществения договор и на тотално дискредитиране на държавните институции. Затова протестиращите граждани ясно и категорично изразиха своето несъгласие да продължат да наблюдават безропотно и безучастно симулацията на публичен ред и на демократични процедури. Назначаването на г-н Делян Пеевски за председател на ДАНС не беше нито случайно, нито грешка и затова доведе до кулминация на общественото възмущение и погнуса. В неговата кариера и публичен образ се синтезират всички патологични процеси, довели до унизителното и привидно безизходно положение на България днес.

Вдигнете жандармерията от площада и ще видите какво ще се случи

До премиера на Република България
Бойко Борисов

Чрез:
Сектор „Гнили блогъри”
на съответните служби

Г-н премиер,

 

Обикновено третият петък от месеца не ми е ден за съвети, но за Вас ще направя изключение. Защото виждам, че сте притеснен, заради утрешния протест. То даже е повече от съвет. Направо го приемете за мъжко предложение. Ето какво е то:
Позвънете един час преди протеста, на вътрешния министър и на началника на НСО. Наредете им точно в 16,50 часа да изтеглят от парламента и от зоната около нея всичко що е служител на НСО, полицай или пък жандармерист. Час по-късно, ще рече 17,50 часа, наредете да бъде върната обичайната охрана на Народното събрание, както е в инструкцията за неработен ден.
Г-н премиер, какво си мислите, че ще се случи през този един час? Какво си мислите, че ще заварят служителите на реда, когато се върнат към обичайните си задължения? Аз ще ви кажа.

Ако искат да се правят на държавата – да отиват в Тюркменистан!

Срещу какво е протестът в събота? И защо по този невъзпитан начин?
Със сигурност има много хора, които си задават тези два въпроса.
На първия имаме много отговори. И всички са правилни. Не за друго, а защото живеем в България, отмятаме ден по ден и през годините все се опитваме да променим нещо. Но всички ние допускаме една и съща грешка. Гледаме кочината много от близо. И така виждаме ясно само детайлите. Отвратителни, но все пак само детайли. Отдръпнем ли се, обаче, обгърнем ли картината в нейната цялост подробностите от пейзажа изчезват. И отстъпват на онова, което днес в „Дойче Веле” Еми Барух нарича „Моделът Марковска”.
И когато вече виждаме нещата в тяхната цялост, можем да разберем кое е наглото, кое е беочливото, което главното, което ни казват. А то е:
Вие може и да си мислите, че има разделение на властите, че това е основата на демокрацията и че сте заменили някогашния член. 1 с новия член 8 *, но това е досадна формалност. Вие трябва да бъдете щастливи заради факта, че за разлика от преди, когато само комунистите имаха монопол върху властта, днес това право вече се полага на всяка партия, която спечели мнозинство в парламента. Следователно - и на нас.
Нагло нали? Сиреч вместо да хвърляте домати по институциите, идете си направете партия, спечелете изборите съберете властите в юмрук.
Моят отговор на тази наглост е кратък: който иска да се прави на държава, да ходи другаде – в Русия, в Тюркменистан или Белорус.!
Що се отнася до възпитанието, аз помня времена, в които наричаха екстремисти сума ти хора у нас. Дори интелектуалците, оставили, книгите, нотите и репетициите, за да излязат на улицата. По този повод Кирил Маричков написа нещо, в което се пееше: „аз не съм комунист, аз не съм екстремист…. аз съм просто човек-„ **

Рапъри и милиционери


„Взеха ни сърцата,искат и душите ни,
искат да сложат лирета на мечтите ни.
А духът ми,български свободен ,
искам щастие за всеки в моя край роден.
Време е вече да скъсам оковите,
да стигнем далеч и ний сме новите.”

"България си ти": Мишо Шамара, Трой, Конса
 

 Милиционерите не обичат рапърите. В МВР е предпочитат рупори. Като Веско Маринов, например. Статистиката сочи, че нито един полицай не хипхопничи в извъработно време. От друга страна и рапърите нямат вкус към полицейската работа. Те са

 

 

себични и винаги се представят пред публиката на висок глас. Полицаите пък обратното. Когато спрат гражданин и му поискат документите, те много рядко казват името си, длъжността и управлението, в което служат.

Не че в полицията няма лирични души.

Експертите като ядрена сила

Днес новоучреденият Граждански комитет против АЕЦ-Белене даде своята първа пресконференция. Освен участниците – Димитър Иванов, Красен Станчев, Едвин Сугарев, Огнян Минчев, Иван Сотиров, Евгени Михайлов и Иван Сунгарски в залата бяха още Иво Инджев, Петков Ковачев, Калин Манолов, проф. Димитър Ненов, учени и експерти. Пресконференцията следеше с голям интерес Алекс Алексиев, експерт в института „Хъдсън” във Вашингтон, който неведнъж се е изказвал в полза на енергийната независимост на България. Имаше и предостатъчно журналисти. Така че тук таме под здраво бетонираните по темата медии може и да прорастне стрък информация.
Бързам в аванс, обаче да ви съобщя новината. Произведе я Красен Станчев с простичкото си съобщение, че дебатът за АЕЦ – Белене вече не е експертен. И наред с експертните аргументи, в залата прозвучаха и политическите.

Група граждани обсъждат проблемите на българското правосъдие

Размисли по повод на една неособено интересна за медиите дискусия на Гражданско сдружение „Справедливост”

Бихте ли ми казали колкото пъти в годината група у нас
граждани се събират обсъждат какво става с българското правосъдие? Най-вероятно по три пъти на седмицата сутрин и обед, ако човек съди по интереса на електронните медии – Канал 1, БТВ, Нова телевизия, ТВ Европа към днешната публична дискусия в София прес. За сметка на това тук беше камерата-гаубица на опозиционния Канал 3. Верно тук таме имаше някоя и друга попържня срещу управляващите,

Страници