Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Утре може би полицаите ще бъдат по-учтиви и по-демократични

Сега след малко ще гледам новините в 20 часа. За да видя дали са пуснали Босия. Честно казано не се притеснявам за него. Особено като си спомня, как преди 23 години, едва влачейки патъци убеждаваше началника на милиционерското в Бобов дол, че Тодор Живков и партията му трябва да отидат на бунището на историята. Началникът бе респектиран. Даже обезоръжен. Особено от това „бунището на историята”, изречено от вождът и учителя на една нищожна част от българския народ, която по онова време управляваше без да и се пречкат в краката.
Ето, защо смятам, че когато го пуснат от районно там вече ще е отскочил рязко на нагоре демократичния коефициент на полицаите. Дори и на техните началници. Защото не се съмнявам, че и те ще поискат да разговарят с босия поет.
Освен това, вече предрекох във Фейсбук по високи цени на доматите. Особено преди 14 декември,. Също така и около 10-ти и 14-ти януари.
 

Неделни новини

Знам си аз, че в неделя са най-смешните новини. Затова човек не бива да се хаби през седмицата, а набляга на седмия ден.
Ето, вземете, например Волен Сидеров. Проявил човека нужното уважение към руския президент и на собствени разноски води цялата парламентарна група на „Атака” в Москва.
Хубаво, ама през това време в България медиите гърмят, че паметника на Цар Освободител е в селски двор. И от едната страна колят прасе, а от другата ремонтират таратайка. Представяте ли сега как рожденика е драл Сидеров, че е зарязал поста си?
Пък и гледам на сайта на президента – нито дума, че го е посетила „Атака”
------
Измайтапи се и енергийния министър Делян Добрев – партиите трябвало да платели референдума за АЕЦ „Белене”. Не че не е възможно. Партиите у нас не са толкова бедни, колкото изглеждат. Въпроса е на какъв принцип ще стане. Дали на квотния принцип, по който избраха членовете на Висшия съдебен съвет ? Дали на резултатите от изборите през 2009 година? Или пък на някое социологическо през идния месец, когато ще пуснат парното ? Тъкмо ще се стопят още гласовете и за управляващи и за опозиция. И на принципа по-малко подкрепа, следователно и по-малко пари, може и да минат по-тънко.
---------

Не сме далеч от куриозна ситуация около предстоящия референдум

Задава се небивал сеир около референдума. Както каза днес президента Плевнелиев, сроковете вече текат. И неразборията в държавата през декември и януари ще бъде пълна. Но не за това ми е думата. А по скоро за другото -- какво ще стане, ако отпадне втората част от оригиналния въпрос на БСП по време на допитването: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене?”. Бедна ви е фантазията какво може да произтече от подобна редакция.

Референдума: какво се случва

Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, сроковете, които се отнася до провеждането на референдума вече текат. До три месеца от внасянето на подписката,т.е. до 27 октомври, Народното събрание трябва да е взело своето решение. След обнародването му, президента Плевнелиев разполага с един месец, за да обяви датата за провеждането на референдума. Тя не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца ,от дата, на която е публикуване в Държавен вестник парламентарното решение.
В случай, че решението излезе през първите дни на ноември, опцията до два месеца от излизането му отпада, тъй като датата би се застъпила с Коледа и с не толкова подходящите дни непосредствено след Нова година. Най-вероятните дати за провеждане на референдума са 2 или 3 февруари. Лесно можете да ги изчислите и вие, като имате предвид крайния срок по закона и предвидите здадължителната 30-дневната

Сколько стоит ненамесата, г-да ?

Днес Московския съд е блокиран от полиция и части на ОМОН. Както е известно Путин отвреме-навреме има проблеми. До скоро с Алексей Навални, сега с трите момичета от „Пуси Райът”. Но проблемът не е само за руския президент, но и за българските власти. Тази сутрин окупаторите в Борисовата градина осъмнаха с качулки, а от руския Исаков най-вероятно още днес ще попита премиера Борисов, които са тези „група човеци”.
Но от друга страна, управляващите трябва да се доволни. За разлика от други европейски страни, нито един политик у нас – депутат, кмет или министър не издигна глас в защита на руските момичета. Един вид не щем да се намесваме във вътрешните работи на Руската федерация. По точно в работите на Путин.
Аз бих попитал всички български политици. Без изключение. Колко струва тази ненамеса, господа? В преводни рубли, както се казваше едно време.
 

Как министър Павлова разкри тайния Орден на ножицата и лентичката

Ако сте забелязали, откакто огняроинтелигентите управляват си имаме строителен министър. На преден план излязоха магистралите, а регионалното отпраши далеч в миналото.
Но преди да мина по същество, все пак нека да поясня това огняроинтелигенти, което напоследък употребявам в постингите си. Много е просто. Първото е почерпено от лексиката на управляващите. Например: „Аз карам влака, да дойде при мене”. (Министър Дянков към Ваньо Танов в една от прословутите стенограми). Разбира се, възможни са и другия конотации покрай професията на премиера Борисов. Но, ако питате мен, работата е тръгнала далеч назад през годините. Още от онази прословутата фраза „Мислете за мен като за огън”. *
Другата част от съчетанието има своето оправдание, например в лицето на египтолога Сергей Игнатов.

Една от новоткритите църкви при строежа на метрото се превърна в купчина камъни

От нея и по-точно от абсидата и са останали три купчинки, грижливо покрити с найлон, които можете да видите на снимката по-долу. Докато бяхме там багерът си работеше и разчистваше останките, които също можете да видите на снимката. Питам се, ако е била новина /добра/ откриването на църквата, не е ли новина /лоша/ и нейното бастисване? Впрочем, колкото повече човек стои на това място и особено с вещ гид като експерта в „Стара София” Жоро Пенчев, толкова повече в главата му напира въпроса: а на кой идиот му е дошло на ум да прекара трасето на метрото точно от тук. Директно през центъра и главните улици на античната Сердика.

 

Хроника на едно обезвластяване

Или за това как се разправиха с местното самоуправление
1870 год.
Завърщва с успех борбата за самоятелност на българската църква и окончателното оформяне на българска нация. Демократичните начала в самоуправлението, формирали в по време на Възраждането следват своя естествен ход. Общините са се формирали по естествен начин, вследствие на наличието на църква в населеното място и съответно на енория. Енориите са групирани в епархии.
1879 –1885. Началата на местното самуправление са съхранени и развити от учредителите на българската държава, формират се окръжия, околии, общини.
--------------------------------------