Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Бенчо прави партия

 

Тази дни го гледам често по телевизиите. Вече не се крие от камерите. Чета и негови интервюта по сайтовете. Минали са 14 години от запознанството ни. За това време при него има голям напредък. Някои хора проговорят на година-година и половина, други на три, а трети като Бенчо, например -- на шейсет и кусур.  Това е то политиката! Ако бях лекар, непременно щях да я препоръчвам като форма на радикално лечение на моите пациенти с говорни дефекти или пък ментални недъзи. Но тъй като нямам нищо общо с медицината, ще разкажа история на това чудодейно оздравяване единственото в качеството си на неук политически знахар.
И така, нека я караме от самото начало.
 
Нито дясно, нито ляво...
 
Годината е 2004-та. Чудна пролет е, но на мен са ми потънали гемиите. Първата ми грижа за деня са кутията цигари. Втората някак си да преживея позора --- монарх с мандат, на който съм осигурил своевременно мандатоносител -- Движениe "Оборище" (това е друга история, която си заслужава да разкажа някой ден).  Едно телефонно позвъняване от стар приятел ме връща в живота.  Така и така, едни бизнесмени, съветници в Бургаската община искат да да правят национална партия. Можеш ли да им подготвиш документите -- програма, устав и.т.н.. После той уточнява -- плащат си. Добре, казвам, щом си плащат -- може. 
Виждаме се в бирхалето "България". Моят приятел води двамина -- една позната от телевизионния екран физиономия и един непознат. Първият е Гого от "Тоника" (Георги Найденов), светла му памет, другият е Бенчо.

Black Sea 2 (2030-та)

"В Черно море искам да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов.”

 

Бойко Борисов, 16 юни 2017 г.

 

От вчера ми се върти главата сюжет за игрален филм, продължение на "Черно море", трилърът на Кевин Макдоналдс. Действието се развива през 2030 г., когато сме среднобогати, а всяко трето българско семейство има яхта, а всяко пето е декларирало, че спестява за такива. Можеше и да е либрето за опера, но пък там няма хепиенд. Но пък защо да ви натъжавам допълнително след като вчера ревете с глас, заради тези 1 100 млн лв, които ще плащаме всички за реакторите за „Белене“. Ето го в най-общи щрихи сценария за продължението.

2030-та.. У нас процъфтява крайбрежното яхтеното плаване, яхтеният туризъм и мирната свободна любов сред морската шир.

Кой, дявол да го вземе, беше този идиот, дето ми звъня на егенето ?

Сънувах кошмар. Бойко Борисов го няма. Нито на екрана, нито на „Дондуков” 1. Бордът е паднал, едно евро се обменя за 10 000 лв, правителството не е в оставка, а изобщо го няма, парламентът заседава денонощно, няма пари за пенсии, няма и за сересета, няма желаещи да поемат отговорност за управлението на страната.
По тази причина в София тече операция на силите на реда за осигуряване на необходимите министри, шефове на агенции, и областни управител.. Издирват се и и посланици, но на добра воля, тъй като имуществото на България в чужбина е вече разпродадено за покриване на дълговете. В операцията участват доброволно отряди от безработни и озверели пенсионери. Всички мероприятия се отразяват от обединеното издание „24 часа труд” и на живо

Шума табла шоу

или за това как група граждани отбелязах­а 50-годишнината от 9-т­и септември

На този ден, преди 15 години превзехме бившия площад „9-ти септември”. Бяхме твърди, решителни и уверени в победата. Откъм МНО пристигна Първа ударна партизанска бригада с командир Радко Дишлиев -- Войводата, бог да го прости. Политкомисар бе Васил Георгиев -- Кръпката, а интендант Стоян Шиеков -- Шиека /къде ли се изгуби някогашният наемател на Синия лъв/. Четата на Лоти /Латинка Петрова/ пък нахлу с камион, покрит с брезент от бившия „Руски”. Мавзолея още си го имаше и както си му е редът от него махаше приветливо Йоло Денев. Събраха се и няколко хиляди възторжени посрещачи. Всички те чакаха речта на Николай Колев – Босия.

Емел Етем forever

Има един готин виц за Херман Гьоринг, който бил много суетен и голямо конте.  Отива Хитлер на опера – дават „Танхойзер” на любимия му Рихард Вагнер. Гледа си той кротко, но по някое време излиза на сцената рицар, натруфен и с пера на шлема и Хитлер не издържа. Става и посочва с пръст към сцената: „Е, Херман, този път прекали!” Е, вижте сега отиващия си министър Емел Етем, умножена по седем в сайта на Министерството на извънредните ситуации. То бива бива суета, ама чак толкова!...

Очаквайте: "Велковата завера"

След успеха през миналата година на нискобюджетната ми продукция Волен под скалите на Белоградчик на снимачната площадка е новият клип от поредицата „Най-смешните клипове на прехода”.  Идеята за поредицата съм обяснил в кратко предпремиерно слово,  както и тук. Работното заглавие на новия ми клип е „Велковата завера”.
Продължителност – 10 минути. Сценарист, режисьор и главен актьор – ясно кой. В ролите: Велко Вълканов, Николай Колев – Босия, Васко Кръпката, Радко Дишлиев, Латинка Петров, Стоян Шиеков, Юлия Берберян, Мери Кокарешкова, покойният Иван Куртев, проф. Ал. Янчулев, кмет на София. Участват още: Стефан Данаилов, проф. Кръстьо Петков, Юлий Бахнев, Йоло Денев, запасни офицери на Негово величество Борис ІІІ, група коментатори на вестник „Дума” и др. Една продукция на plamski.net a mobile projection unitq 2008 год. Произведено на Drupal 5.7
Вижте по-долу трейлър от работния вариант.
---------------------
Краят на миналия век. Краят, дори съвсем краят на 80-те години на миналия век. Абсолютно всичко е към края си. Или, както казват хората – вижда му се краят.  В една  все още не добре осветена европейска столица живее и работи Велко Вълканов. Той е сравнително млад 62-годишен юрист, научен сътрудник и ерген, избрал необичайното за онова време поприще на правозащитник. Гражданите в притихналата балканска страна дори и не подозират за съществуването на Комитета за защита на правата човека под мъдрото ръководство на бившия член на ЦК на БКП Константин Телалов.

Няколко думи преди премиерата

Ето че дойде време за първата ми лента от най-смешните клипове на прехода. Преди всичко искам да ви помоля за снизходителност. И то, колкото се може повече. Не за друго, а защото продължението в наши дни, и то на живо, е къде-къде по-смешно. Авторското кино, както знаете е нискобюджетно, така че и тук не питайте. Не мога да се меря с продуценти като Цвятко Цветков. И неговият /е, не само негов/ пълнометражен Attack, предназначен за големия син салон в Брюксел. Все пак, надявам се Голямото жури на 20 май, да не се впечатли чак толкова от касовите му достойнства. Приятно гледане! И на клипа, и на продължението му в наши дни.

Волен под скалите на Белоградчик

Продължителност 5-6 минути. Произведено на wordpress. Сценарист, режисьор и актьор – то се знае. В ролите: Волен Сидеров, Александър Лилов, Желю Желев, Петър Берон, Лобомир Павлов – Пъпката, Крум Неврокопски, Любомир Собаджиев, Соломон Паси, Елка Константинова, Вероника Николова, Милан Дренчев, Петър Дертлиев, Йордан Василев, армейски генерал Добри Джуров,Румен Воденичаров, отец Христофор Събев. Участват още: Жак Сегела, Тодор Колев, Леа Коен, Валери Петров, Илко Ескенази, Анжел Вагенщайн, Андрей Луканов, Георги Пирински, Бойко Димитров, Меди /Ахмед/ Доганов, Денис Куманов /Кадир Кадир/, Мануш Романов, Любител на шахматната игра /Стефан Продев/, глас зад кадър на неизвестна жена и др. Една продукция на plamski.net a mobile projection unit . 2007год.
 

На 20 април беше рождения ден на Хитлер, вчера пък — на Ленин. Въобще едни такива дни се редят, че човек има нужда от малко разведряване. Тъкмо време да отворя най-сетне торбата с най-смешните клипове на прехода. Рубрика, която отдавна се мъдри под главата на сайта ми. А сега и на блога.