Искаме истината за атентата срещу Йоан Павел ІІ


отворено писмо


ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА ИТАЛИЯ
НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО КАРЛО ЧАМПИ

Ваше превъзходителство,


           
Позволете ни преди всичко да Ви уверим, че също като Вас, като Вашите сънародници, като милиони хора по света, се прекланяме пред светлата памет на Негово светейшество папа Йоан Павел II. Като изразяваме искрено уважение и симпатия към Вас и към гражданите на Вашата страна, ние сме убедени, че посещението Ви ще бъде добър знак за по-активни културни, делови и икономически връзки между нашите народи. Убедени сме също така, че Вашето посещение неизбежно ще събуди един въпрос, който напоследък присъства отчетливо в обществения дебат у нас, а именно: и
ма ли българска следа в атентата срещу напусналия ни тези дни Негово светейшество Йоан-Павел II.

     Ние, подписалите това писмо, казваме: не, няма! Има панически опит на високопоставени политици, дипломати и генерали у нас да прикрият престъпленията на комунистическия режим зад широкия гръб на мирния български народ. Ние се разграничаваме от тези опити. Ние сме убедени, че бившата Държавна сигурност и репресивните органи на просъветския режим в една или друга степен имат свое участие в организирането, подготовката и извършването на покущението срещу Светия отец.

   Това наше убеждение е обосновано най-вече от отказа на официалните институции в Република България да съдействат за намирането на истината, както и от тайната, в която продължават да бъдат забулени репресивните органи на комунистическия режим.

   Заедно с това държим да отбележим, че през изминалите почти 16 години от началото на демократичните процеси у нас, на бял свят излязоха редица факти и обстоятелства, свързани с престъпленията на режима и на неговите репресивни служби. Разсекретяването на някои документи, включително и на тогавашното ръководство на комунистическата партия, както и на нейните правителства, показват участие в мащабен трафик на оръжие и дрога чрез бившата Държавна сигурност и нейните сателитни централи, като например външнотърговската организация „Кинтекс”. Днес вече е вън от всяко съмнение, че по-голямата част от участниците в подготовката на атентата срещу папата от 1981-ва от задържаните, заподозрените и обвинените на практика са партньори, а в някои случаи направо агенти на Държавна сигурност и на армейското разузнаване. Такива са и Бекир Челенк, и Юмер Мерсан, Юбузер Угурлу и Орал Челик. Добре известни са вече партньорските връзки по линия на трафика на оръжие между Държавна сигурност и терористичната организация „Сивите вълци”. Нещо повече, някои от тях са имали свои постоянни резиденции в България, определени от ръководството на комунистическата партия. Такъв е случаят например с Угурлу, настанен в луксозната вила на високопоставения партиен функционер Боян Българанов.

   И до ден-днешен отговорните фактори у нас не са дали ясен отговор какво е правил почти два месеца през 1980 година издирваният за убийство Али Агджа в един от най-строго охраняваните и недостъпен за обикновените български граждани хотел „Витоша”. Без отговор са редица други въпроси, свързани с контактите на Агджа с агенти на Държавна сигурност, включително с етническия турчин и български гражданин Мустафа Еуф. Също така в неяснота е забулено алибито на служителите на ДС, работещи под прикритие като дипломати и служители в Рим, като запозрените Айвазов и Желев и оправдания поради липса на доказателства Сергей Антонов.

   На всички тези въпроси, които поставяме, и до ден-днешен липсва ясен отговор - не само за италианското правосъдие и за обществеността във вашата страна. Не получихме ясен отговор и ние, българските граждани. Защото за нас е върховна обида и липса на себеуважение да приемем за достоверно разследването, извършено от режима в София през далечната 1982-ра. Разследване, извършено от следователи и магистрати, безпрекословно изпълняващи волята на комунистическата партия и на просъветския режим в България.

   Ето защо ние, българските граждани, искаме да знаем истината. Истината за посегателството срещу една от личностите на отминалия век - Негово светейшество Йоан-Павел II, допринесъл толкова много за освобождението на народите от Източна Европа. Истината и за редица други престъпления на режима, някои от които придобили широк международен отзвук, като например убийството на писателя емигрант Георги Марков. По тази причина, ваше превъзходителство, ви приканваме да изискате от българската страна не само пълно съдействие по отношение достъпа до архивните документи, очертаващи факти и обстоятелства, свързани с атентата.

   Приканваме ви да поискате от българското правителство и от българските магистрати ново разследване на възможното участие на тайните служби у нас в събитията от 13 май 1981-ва.

   Ние, българските граждани, сме особено заинтересовани от подновяването на това разследване. За изминалите 15 години ключови фигури от бивщия комунистически елит и бившата Държавна сигурност, под булото на строго пазената тайна за тяхното минало, на практика приватизира някогашните канали за трафик на оръжие, дрога и ембаргови стоки. Нещо повече, в обществения дебат у нас все повече и повече се налага мнението, че срастването на организираната престъпност с някои политически кръгове, благословено от общото им престъпно минало, е на път да се превърне в препятствие пред пълноценното членство на България в НАТО и Европейския съюз. Ние не желаем такова развитие в България и такава участ за нас, българските граждани.

   Убедени сме, че съпричастието на комунистическия режим и неговите тайни служби в атентата срещу Негово светейшество съдържа в синтезиран вид отговора на много от въпросите - както за миналото, така и за бъдещето на страната. Защото вярваме в знаменитата фраза на американския философ Джордж Сантаяна: „Който не познава миналото си е обречен да го преживее отново!”

   Желаем бъдеще и просперитет - както за нас, българските граждани, така и за гражданите на вашата страна!

София, 12 април 2005 г.