България избра Брюксел, не Москва!

ДО
Н.П. ДЖОРДЖ РОБЪРТСЪН
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР
НА НАТО

Копия до:

Посолствата на страните-членки на НАТО в София

Ваши Превъзходителства,

Към вас се обръщат участниците в мирен граждански протест, организиран по повод назначаването на о.р. (офицер от резерва) ген. Бригадир Аспарухов, бивш заместник-началник на информационно-аналитичния отдел на Първо главно управление на комунистическата Държавна сигурност (външното разузнаване), за експертен съветник в политическия кабинет на министър-председателя г-н Симеон Сакскобургготски. Според официалната информация ген. Аспарухов щял да осъществява връзката между премиера и 10-те специални служби в системата на МВР, МО и подчинената на президента Национална разузнавателна служба, на която бе директор от 1991 до 1997.

Въпреки демарша на американското правителство, изразените критични позиции на влиятелни западни анализатори, протестите на демократичната опозиция и дори несъгласието на президента Георги Първанов и директорите на специални служби, г-т премиера назначи в своя политически кабинет човек, изиграл в качеството си на директор на Националната разузнавателна служба ген. Аспарухов ключова роля в свалянето на първото демократично избрано правителство на България през 1992. Година по-късно, същият човек унищожи кадровото дело на сътрудник на Държавна сигурност с агентурен псевдоним “Румянцев”, заради което до средата на 2002 бе подсъдим.

Освен бивш служител на комунистическата Държавна сигурност, Бригадир Аспарухов е завършил и школа на КГБ в Москва. Тази негова ”квалификация” противоречи на изискването на Сената на САЩ за “прекъсване на датираните от комунистическата ера връзки и мрежи към руското външно разузнаване и ФСБ, наследили ролята на съветското КГБ”. Достъпът на такъв човек до военните тайни на НАТО, изискван от поста му, би бил от огромна полза за Москва.

Назначението на о.р. ген. Бригадир Аспарухов, бивш член на БКП и на Изпълнителното бюро на БСП, представлява драстично нарушение на ангажиментите по опазване на класифицираната информация, поети от България като бъдещ пълноправен член на НАТО. Това назначение е и сериозен политически проблем, доколкото е част от ясно очертала се през последните две години тенденция начело на българските специални служби да се назначават хора, свързани с комунистическата Държавна сигурност, сред които директорът на Националната служба за сигурност ген. Иван Чобанов и и.д. директор на Националната разузнавателна служба полк. Кирчо Киров.

Смятаме, че подобни действия на управляващите са в рязък дисонанс с декларираната евроатлантическа и евроинтеграционна политика на България, и саботират усилията на България за приобщаване към цивилизования свят. Уверяваме ви, че преобладаващата част от българското общество и българския политически елит се противопоставят на подобни опити.

Настояваме министър-председателят г-н Симеон Сакскобургготски незабавно да отстрани о.р.ген. Бригадир Аспарухов от своя екип.

Настояваме за приемането на допълнителни текстове в Закона за класифицираната информация, чрез които да се гарантира, че лица, били щатни или нещатни сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, няма да имат достъп до класифицирана информация, и да се предвиди механизъм, чрез който въпросните лица да бъдат поетапно отстранени като служители на сега действащите служби за разузнаване, сигурност и обществен ред.

Настояваме за приемането на закон или друг нормативен акт, с който да се възстанови действието на отменения Закон за достъп до архивите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб, да се предвиди предаване в Държавния архивен фонд на архива на ДС и да се забрани унищожаването на архиви преди тяхното разсекретяване и предаване в Държавния архив.

София, 25 септември 2003

Протестиращи:

Лидия Зарева

Георги Арпаджиков

Иво Даракчиев

Калин Манолов

Методи Андреев

Пламен Даракчиев

Асен Кънев

Рени Нешкова

Любомир Данчев

Жоржета Божанова