Декларация на Гражданския комитет "14 декември"
по повод оттеглянето на Едвин Сугарев от обществения и политическия живот


С решението на Едвин Сугарев да се оттегли от обществения и политически живот СДС се лиши от един от своите символи, а Гражданския комитет "14 декември" - от Национален координатор. Ние приемаме и уважаваме личния избор на Едвин Сугарев. Като изразяваме благодарност и признателност към усилията, които той положи през последните 14 години за каузата на демокрацията и гражданското общество, ние се надяваме, че достойното му поведение ще намери последователи.

Проблемите, които Едвин Сугарев и ние неговите съмишленици от "14 декември" поставихме пред обществото, все още чакат своя честен и еднозначен политически отговор. Чия е България след 14 години преход -- на гражданите или на мафията ? Какво се случва с българските институции ? Съвместима ли е с принципите на демокрацията и правовата държава днешната съдебна система ? Могат ли българските граждани да разчитат на добри закони, ако парламента е превърнат в частна собственост от министър-председателя и партийните босове ?

Имат ли нещо общо с плурализма днешните политически партии, оглушали за исканията на своите избиратели ? Може ли да има свободен пазар и успешен бизнес, след като не конкуренцията и законът, а политическата протекция е реалната защита на частната собственост в България ? Защо предприемчивите български граждани са подложени на всекидневен данъчен и административен рекет ?

С други думи, успя ли преходът или всичко бе илюзия, за чийто параван бяха ограбени надеждите ни за достоен живот ?

Гражданският комитет "14 декември" продължава да търси отговор на тези въпроси. Ще го правим заедно с нашите съотечественици и съграждани. Всички заедно ще докажем, че откритият диалог и автентичното говорене, а не партийните договорки на тъмно, могат да възстановят върховенството на гражданската власт и да гарантират пълноценното ни участие в обединена Европа.

И ако е необходимо, самите ние ще подпомогнем пълноценното участие на българските граждани в политическия процес, по начин, който ще гарантира ненакърнимостта на тяхното доверие и автентичнана воля на избирателите.

Гражданският комитет "14 декември" е първата и единствена организация, която още при своето учредяване заяви публично, че България се нуждае от нова Конституция и от окончателно и радикално скъсване с комунистическото наследство. Днес потвърждаваме тази своя висока цел.

Ще работим с всеки, който е готов да сподели тази отговорност

Управителен съвет

Крум Славов, координатор

Йордан Де Мео, координатор

Пламен Даракчиев, координатор

Членове: Асен Кънев, Антон Андреев,Ваня Манолова, Вяра Николова Иван Сепетлиев, доц. Ивайло Петров, Йордан Янков, Красимир Баросов, Красимир Кабакчиев, Красимир Миронов, Лидия Зарева, Марина Петкова, проф. Милен Семков, проф. Михаил Константинов, Нанчо Видев, проф. Никола Николов, Пейчо Пеев, Петър Донев, Петър Марков


26 май 2003