Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Как да си направим социологическа агенция

В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма
и свободната му употреба.

и да избегнем високите цени на тока и горивата

 

Как върви бизнеса? Зле ? Ами, така е. Не съм ви казвал да се хващате с разнасяне на храна по домовете или пък да отваряте фурна. И сега да се гърчите – нито да вдигате цената, ни пък да се правите, че не виждате как горивото и тока, вдигат себестойността на баничките ви. Какво да правите ли? Ориентирайте се към социологията ? Ама не сте социолог. Да не би Юлий Павлов да е такъв ? Или пък да не би като не сте фармацевт да не можете да откриете аптека? Може, разбира се. Всичко може в тая държава.
И така, първо да ви кажа, че няма нужда да отваряте нова фирма. Нали в предмета на дейност на сегашната ви е написано „и всички, разрешение от закона други дейности” ? Написано е. Сега трябва да наемете малък офис, по възможност в центъра на София. Обзавеждате го семпло с мебели, втора употреба. След това си поръчвате сайтче в Интернет, от тези евтините, дето вървят по стотина лева.

 

После, разбира се, назначавате секретар-сътрудничка, за да вдига телефона. Следва консултация с квалифициран социолог за представителната извадка, с която ще работите – градове в страната, образование, пол, възраст и пр. и пр. Извадката трябва да свали 7-те милиона българи само до 1000. След туй отваряте менюто „контакти” на телефона, преглеждате адресбуците с в електронната поща и къде пряко, където чрез приятели, намирате тези хиляда човека в страната. По-нататък им изпращате по една анкетна карта, която те трябва да попълнят и да ви върнат по пощата с подпис. Получилите анкетните карти в офиса, значи сте готов.
Сега остава да намерите познат, който на свой ред познава, примерно Румяна Бъчварова, шефката на правителствения пресцентър. Възможни са и други обходи, но този е така да се най-прекия. След като тя е научила за вас, следва по-лесната част. Сядате и съставяте въпросите. Най-добре е първото ви представително проучване за политическите нагласи у нас да започва, примерно с въпроса:
Бойко Борисов е едно от трите: красив, добър или умен? Отговорите: да, не, не мога да преценя, кой от трите повече му отива.
Можете и да ползвате и опита на „Медиана”, като зададете въпрос подобен на този: По-важно ли е благото на нацията от това на отделни групи хора? Дали отговорът ще бъде „да” или „не”, няма никакво значение. Вие можете да го приспособите за нуждите на агенцията, респективно управляващите.
След като сте готов с анкетата, трябва да се бръкнете с един хонорар за външен сътрудник- квалифициран социолог. Той ще направи анализ на отговорите на реципиентите¹  и съответно на тенденциите в обществото, които те изразяват. От там нататък следва пресконференция и представяне на вашето проучване. От вестниците на„Нова българска медийна група” имате пространно представяне от първа страница на на новината. Останалите няма да ви пропуснат. Особено, ако е месец август и новините са кът.
Но къде ми е кяра, ще попитате вие, след като вече сте пръснали няколко бона за наем, за сайт, за секретарка, за консултант, за марки и наем за конферентна зала? На този етап, няма печалба. Това е така да се каже, първоначалната инвестиция. Дето се вика за едното име в бизнеса и за популярност за вашата фирма. За по-авторитетно може да я наречем „Sociological emergency care”, а ще стане в обществото като SEC ейджънси.
От тук нататък, след като сте се заплюли при Румяна Бъчварова, отивате в МБМД, при Мира Радева (до скоро, известна като Янова). Дето се вика, тя знае 100 и 200. Колкото според БТВ и според нея бяха протестиращите на Орлов мост. Политическите нагласи са си политически нагласи, но далаверата не е там, а в министерствата, агенциите и другите ведомства. Понякога и в по-богатите общини, като например София, Пловдив, Варна и Бургас. Не вярвате ли? Я отворете сайта на МБД и освен Световната банка и Булгартабак видите почти пълен комплект на министерствата – на спорта и физическото възпитание, на образованието , на здравеопазването, на отбраната, на труда и социалната политика, на финансите и пр. и пр.
За това как става номера, можете да научите освен от Мира Радева, още и от отвореното писмо на Боряна Димитрова , управител на социологическата агенция Алфа Рисърч.
Ако всичко е наред, вече сте готов, за да изкарате джобни пари от българските министерства, а ако има балами дори от Световната банка и от Отворено общество.
Но всичко това, както казах, са джобни пари. В социологията е като при олимпиадите – важното е да попаднете в квотата, догодина да играете за изборите и ако сте на правилната страна, да захраните добре за следващия цикъл.
Най-накрая, все пак съм длъжен да ви кажа още нещо. Вярно е, че сред социолозите в списъците на Комисията на досиета излезе само едно ченге – Юрий Асланов. Но причината пак съм аз. Ако в далечната 1991-ва не бях го уволнил от длъжността му главен редактор на седмичника „Дебати” ², сега Асланов щеше да си е в предишния си бизнес и да е, примерно шеф на вестник „Стандарт”. Вярно е, обаче и другото. Че както казва Румяна Коларова, ДС е брилянтния кадровик на България. Включително на социолозите.
Така че когато един ден ви позвъни в агенция о.р. генерал X, ще разберете най-сетне кой ви е шефа. На вас, на Мира Радева, на Кольо Колев, на Андрей Райчев, на Румяна Коларова и даже на нейния началник.
А-ха, искате да се върнете в баничарницата? Може. Но и там ще ви намерят. Само че човека ще е с по-нисък чин – капитан или майор.
--------------
¹ Респондентите. Неволна грешка, но Емо Георгиев ме поправи навреме във Фейсбук
² Уволних го в качеството си на председател на Издателския съвет на изданието. За нелоялно отношение към издателите.