Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Днес Хасан Насрала може да почерпи

Днес се навършват пълни два месеца от атентата в Сарафово. Сигурен съм, че бургаския окръжен прокурор Калина Чапкънова вече си е свършила работата. И е написала до началника си предложение за удължаване на срока на разследването. След изявлението на министър Цветанов, че следствието може да продължи с години, мога да се обзаложа, че удължения срок ще бъде 4 месеца. Т.е. максимума, който позволява чл. 234 от Наказателно-процесуалния кодекс. Когато изтече и този срок и разследването бъде признат за изключителен случай, може да има и трети сезон, както казват производителите на телевизионни сериали.
Какво имаме налице през тези два месеца?

 

Твърдо би могло да се каже, че засега са ясни три неща: датата и часа на извършване на злодеянието, броя на жертвите и лицето с перуката, видяно на разпространените в Интернет кадри. Всичко останало тъне в неизвестност.
Първо. Знаем следователя, пряко отговорен за разследването, знаем и прокурора, който го наблюдава. Но не знаем за нищо, за онези, които вършат черната работа, т.е. преките действия по разследването. У нас има две контратерористични служби – едната е ГДОБП, другата пък е в ДАНС, така че въпроса е с повишена сложност. Екипа, разбира се, може да е по-широк и в него да са включени и специалисти от другите специални служби. Но все пак една от тях трябва да бъде отговорна. Както МИ 5 бе отговорна за разследването на атентата в Лондонското метро през 2005 година.
Второ. Все още разследващите не са произнесли по най-важния въпрос, от които зависи разплитането на случая – е ли самоубийствен атентата или пък покушението е организирано, така че отговорните за него да не оставят следи?
Трето. Все още не е съобщен официално вида взривно вещество, което е използвано от терористите. Обикновено неговия анализ насочва следствието към възможните извършители. Така например „Майката на Сатаната”, т.е. триацетонен трипероксид води към „Ал кайда” и нейни производни.
Четвърто. Има пръстови отпечатъци на атентатора, има и негов ДНК е профил, но самоличността му още не е потвърдена. Няма информация за негови съучастници и за евентуална логистична подкрепа на територията на страната.
Пето. Разследването няма официален говорител. Подробностите, които отвреме-навреме се съобщават от разследващите или от вътрешния министър обикновено са хипотетични и в бъдеще време.
Към всичко това, непременно трябва да се добави, че правителството е поставено под силен натиск от токмаците. И тези, които са вътре в службите, и тези, които формално са извън тях.
Всички те, усърдно насочват следата към „Ал Кайда”, забравяйки предвидливо, че тази организация обикновено поема отговорност за извършеното.
Междувремено пък БНТ демонстрира невероятна оперативност. За по-малко от два месеца тя успя да произведе документален филм за атентата, представен тази сутрин от автора Надя Обретенова. Нейната версия е, България е вкарана в тотален сценарий, от който да произтекат други политически събития. (Разбира война на Израел и САЩ срещу Иран). Можете да го видите довечера в 22 часа. И ще се убедите, че у нас текат две разследвания. Това на токмаците шумно и публично, със зле прикрита антиимпериалистическа риторика. (Теза, за сцераният бе развита усърдно тези дни в сутрешните блокове от Елена Йончева и от офицера от бившето ПГУ на ДС Киряк Цонев). Другото мълчаливо, по-ниско от тревата и удобно прикрито зад фактическата и правна сложност * на разследването.
И ще сгрешите, ако си мислите, че у нас може да стане като Обединеното кралство. И когато общественото загуби търпение да бъде съставена комисия на свой ред да разследва разследващите. У нас нещата стоят другояче. И за БСП, и за АТАКА тезата за пъклен план спрямо България е повече от удобна.
А междувременно Хасан Насрала, лидера на ливанската терористична организация „Хизбулла”, най-вероятния поръчител на атентата **, призова мюсюлманите по света на протести срещу филма „Невинността на мюсюлманите”. И има защо. Вместо резултати от разследването за терористичния акт, днес у нас има дело срещу радикални ислямисти.
Не знам, защо но никак не би звучи убедително едно от обвиненията – членуване в нерегистрирана организация. Аз лично съм членувал на няколко пъти в такива.
Дали пък следващите няма да се онези, които членуват във фейсбук групи. Особено в онези, които планират и извършват протести.
Те също не са регистрирани.
--------------
* Формулировката в чл. 234 на НПК, която позволява, удължаването на следствието след изтичането на двумесечния срок.
* *Службите на редицата западни страни след съответните анализи посочиха като най—вероятен извършител на злодението управляващата ливанска групировка. Великобритания пък чрез своя външен министър Уилям Хейг призова ЕС да впише Хизбулла в списъка на терористичните организации.

 

 


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.