Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Рози и бунища

Какво иска "Позитано" 20 от Европа

Както можете да предположите в розоварната на „Позитано” 20 искат справедлива и социална Европа. rose1.jpgТака пише в програмата, която може да видите тук. Ето, например едно от исканията е за сключване на Европейски пакт за за заплатите, по-конкретно за „достойни минимални заплати”. Хубаво. Но я си представете, че ЕС каже „да” и вземе та гласува пакта. И примерно залегне размер 670 евро, колкото е минималната работна заплата в Испания /не Франция и Люксембург, където е над 1200/. Какво правят тогава розоварите, ако по някакъв начин са се докопали отново до властта. Увяхват, разбира се. Правителството пада веднага. Не за другото, а защото хората ще излязат на улицата и ще кажат: дайте си ни тези 670 евро, както си е по регламента.

Другото исканe  към ЕС е разработване на стратегия за правата на децата, която да помогне за изкореняване на бедността сред децата? С други думи – дайте да вземем да си решим въпроса, например с домовете за­ изоставени деца. Кой да си ги реши ? Агличаните, франзуците, белгийците ? Там, такива домове няма. Проблемът си е само наш и със сигурност може да няма срам като този с Могилино, ако такива като съпругът на министър Масларова отидат на подсъдимата скамейка, а окрадените пари от държавни поръчки влязат отново в бюджета.

Естествено в исканията си към ЕС столетницата не е подминала и възрастните хора. ЕС трябва да си постави цели, свързани с грижа за тяхното осигуряване. И пак въпросът е за кого става дума. За германецът, чиято средна пенсия е 1400 евро или пък за жителите на Лихтенщайн, където пенсионерите са радват на 42 000 евро годишно.

Най-интересно, обаче е настояването на БСП пред ЕС за разширяване на ролята на регионалните и местните власти. Направо да подлудееш, както казват рускините. Защото този възглас идва точно от страната, което която има представителство в Конгресът за регионалните и местни власти, но няма региони. И на всичко скъпите офиси в Брюксел стоят празни.

Най-накрая си мисля, защо ли ЕК и Европейския парламент не вземат да разгледат и приемат всичките предложения на бившата комунистическа партия в България и дори да вземат да ги приемат.

Не знам дали санкциите на ЕК могат да затворят една розоварна, но със сигурност, ако бъдат ка бъде приложен обратният подход, т.е. ако бъдат изпълнени изредените по-горе искания, тя ще хлопне кепенците

И бунището на историята, както е казал техният вожд и учител Гошо Тарабата, може да ухае на увехнали рози.

Впрочем, и без това напоследък столетницата демонстрира все по-нездрав интерес към бунищата в София и в страната.