Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Един принцип по-малко

или за това ка­к Синята коалиция загърби идеите си за здравна реформа

Напоследък, когато гледам Иван Костов на малкия екран изпитвам смесени чувства. От една страна се радвам, че има кой да се противопостави примерно на мераци за наливане на пари или на отвързване от валутния борд. От друга страна, обаче му съчувствам. Защото сведе ли поглед към обикновените сюжети от икономиката и живота, съпредседателят на Синята коалиция бързо забравя, че представлява програмата на десните избиратели, а не тази на управляващата ГЕРБ. Тъкмо това се случи вчера в „Панорама”, където той произнесе солидна пледоария в полза на преструктурирането на здравеопазването, подхванато от управляващите. „Принципа, който ние подкрепяме...здравната реформа трябва да даде качествена и достъпна медицинска помощ.”, каза лидерът на ДСБ. И съвсем внимателно пропусна третия особен важен проблем -- за „мотивацията за участие на българските гражданите във финансирането на здравеопазването.”. Ще го намерите в раздел „Здравеопазването – качествено и солидарно”. Малко по-нататък, пак в тази програма, този проблем е развит вече в своята конкретика:” „Ще премахнем монопола на НЗОК и ще въведем конкурентни принципи в осигурителната ни система. Ще въведем дълго отлагания „втори стълб” – доброволно осигуряване с реален избор между конкуриращи се здравни фондове”.

По-нататък в разговора с водешия Бойко Василев, лидерът на ДСБ сложи бинокъла и се взря в болниците в Кулата и Ардино. Не знам, нямам представа къде и колко добри болници да има в България. Знам само че тази работа в Европа не я вършат здравните ведомства, а правото на избор на гражданите, участието на местните власти и конкуренцията между болниците и клиниките. И по тази причина измежд­у топ 100 на болниците в Европа ще видите, че много от тях са в малки населени места като например италианския Реджо Емилия, Витенберг, Упсала. Все градове, чието население е сравнимо с това на градове от типа Стара Загора и Плевен. Впрочем и по този въпрос в програмата на Синята коалиция има успоредна. В раздела за регионална политика е предвидено прехвърляне на компетенции в областта на здравеопазването към регионалните власти и предвиденото второ ниво на местно самоуправление.

Е, как да не е картинката жалка. Изложил си смели реформаторски идеи, ангажирал си хора с убеждения, които са гласували за тях и сега са влачиш по корем, както би казал д-р Николай Михайлов.

И България покрай тебе, разбира се.