Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Културно за пенсионната реформа

Какво пише и какво - не, в учебниците на Световната банка

Когато мутрите си назначават счетоводители, те търсят най-добрите, когато си търсят министри – също. Но с каквито се събереш, такъв ставаш. Ето защо, човек не бива да се учудва на бързината, с която дошлият от Световната банка Симеон Дянков, бързо навлезе в ролята, която му се полага. „Съжалявам, пари просто няма“ – това е днешното послание на финансовия министър към стачкуващите и към онези, които се готвят да го направят. Това, разбира се, няма нищо общо с наученото в Световната банка. Там обикновено преподават на бъдещите финансови министри първо да не съжаляват и второ да казват малко по-дълги изречения, например: "Пари няма за неформирани сектори и за лошо управлявани държавни фирми.“ Не за друго, а защото кратката счетоводителска форма би могла да бъде изтълкувана зле: „Съжалявам, пари просто няма, но ако имаше щях да се бръкна.“
Другото, което е научил финансовия министър е типично балканската ни комбинативност, която обикновено се проявава в кризисни ситуции. Направо не е за вярване, но публично той лансира една позната още от 90-те години схема – в случай, че някоя част от компанията е закъсала, продай по-добрата част и с парите спаси закъсалата. Не че идеята за приватизация на товарните п превози е лоша, напротив. Но да оставяш впечатление и то публично, че ще приватизираш, за да спасяваш другата част от БДЖ, не е посочено като добра практика в учебниците на Световната банка. При това не наливането на пари от приватизация ще спаси БДЖ, а както знаем нейното преструктуриране, съкращенията и дори, пепел ми устата – поскъпването на билетчетата.
Но, разбира се, капакът в изказването на Дянков e самоизвайнето на образа на перфектния счетоводител. По-точно- с изявлението, че пенсионната реформа си е работа на социалното министерство. Сиреч това си е работа на Тотю и синдикатите

 

, ако не го правят, ще бръкна във вашия джоб и през идната година, както през тази, за да допълня нарастващия дефицит.
Но хайде, от мен да мине – нека да приемем, че Симеон Дянков, който освен финансов министър е и вицепремиер, не може да се бърка в работите на ресорното си социално министерство.
Тогава да го питам, аз какви са тези инспекции на археологически обекти в Созопол и защо се бърка в работата на културното министерство?