Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Конституционният съд връчи акредитивните писма на посланиците-ченгета

Днес Конституционния труд, отмени уредбата в закона, съобразно който агентите на бившата ДС се освобождават от тежък дипломатически труд. Правдата възтържествува благодарение на елитната бригада „Гоце“ от конституционни съдии плюс патриотично настроени прокурори от времето на възродителния процес като например Георги Петканов.
Разбира се, че не трябва да забравяме и заслугата на председателя Евгени Танчев *, сега виден конституционалист, а преди 10 ноември като още по-виден критик на буржоазната американската революция от 1789 година и на капиталистически уклони на нейните бащи.
Но нали не си мислите, че само ченгетата-дипломати са ни проблема?

 

 

Аз бих казал, че работата е далеч по-сериозна и че дори и съдиите-конституционалисти не са ни проблема, а най-вече самият Конституционен съд.
И друг път съм казвал на по-младите, че тая държава ни е подарък от един летен Дядо Мраз – опакована и както си му е реда с червена панделка отгоре. Отворете подаръка, бръкнете между играчките и между тях ще намерите и Конституционния съд. Едва ли е нужно да ви казвам, че разликата между нашия и този в останалите европейски страни. Достатъчно е да знаем, че ако маскирани полицаи нахлуят в дома на порядъчен поляк, той ще се обърне директно към Конституционния съд. У нас дори и омбудсмана да ошамарят и той няма право да се изплаче на Конституционния съд. А да не говорим за местни органи на властта, за вероизповедения и пр. и пр. И синдикатите даже нямат право, ако днес премиерът вземе, че им извърти по един шамар в Тристранката.
Но всяко нещо си има причина, а всяка причина – първопричина. Добре е по-младите да знаят, че когато Партията има ръководната роля в държавата, тогава комунистът прави двукамарен Народно събрание **, когато трябва да я дели с други партии – прави Конституционен съд.
Че то имаме ли Конституция като хората, че да вдигна крак да ми ударят и на мен една подкова – със сигурност ще ми каже Кольо Босия, ако се заговорим по темата..
---------------------
* За онези, които са забравили -- син на Петър Танчев, председател на вярната на Партията БЗНС
** Не са чак толкова много хората, които знаят, че 10 ноември ни завари с двукамарен парламент. В Конституцията от 1971 год., от чл. 91 до чл. 97 е уреден е уреден Държавния съвет, чийто неизменен председател е Тодор Живков. Чл. 92 определя Държавният съвет като висш орган на Народното събрание и неговия състав е избиран измежду народните представители. Той е изпълнявал изпълнявал в ролята на горна камара, функциите на Президентска институция и е притежавал правомощията на днешния Конституционен съд. Разбира се, поради липса на повече партии и особени проблеми по изборите, в правомощията на последния не са предвидени такива дреболии.