Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Дипломация, ама де-де!

За българското правителство май държавата Грузия не съществува. Ако беше обратното, най-вероятно нейното име щеше да бъде споменато в единственото изявление на говорителя на МВнР. Как при това положение човек да не си помисли, че изявлението вече е съгласувано с наскоро наградения с орден „Стара планина”  І степен посланик Потапов, Анатолий Викторович ? Впрочем какво да си мислим пък за българската дипломация, когато четем в сайта на посолството ни в Москва за представянето на трима български поети в „Литературния газета”, но не и текста на изявлението на говорителя на външното ни министерство. ?

За това, че България следва не своята, а руската политика говори и фактът, че грузинският посланик у нас н.п. Михаил Уклеба бе приет едва.едва и то на равнище заместник-министър. В същото време Анатолий Викторович бе приветстван, както му се полага лично от премиера Станишев.

Що се отнася до срещата на посланик Уклеба със заместник-министър Милен Керемеджиев, то най-важното в тази среща е поканата към България да изпрати свой представител, който на място да се запознае със ситуацията. България не само като член на ЕС, но и като член на така наречената Нова група на приятели на Грузия. И макар най-нормалното е тази почти миротворческа покана да бъде приета незабавно, в официалната информация няма и помен от такова намерение. Как да не се сетя пак за Анатолий Викторович ?.

Как най-накрая да не се сетя за любимия на държавния ни глава Батак, следователно и за „Кочо” от „Епопея на забравените” ? И за това как той, държавният глава, точно „като господ? от свода, през гъстия дим” на българската дипломация, гледа на всичко, „тих, невъзмутим!”...
------------------------------------
? По силата на чл.92, ал.1 от Конституцията, президентът „представлява Република България в международните отношения.”