Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

За новите прически на министрите, за реформите и за милиционера Гюро

Тази дни, след просветния министър Игнатов, и финансовия се офъка. В знак на дълбока почит към Началника. Така поне по прическа, може да се кажем, че огнярската и интелигентската част на правителството вече са равнопоставени. Не знам какъв знак е това, че тримата големи – премиера Борисов и вицетата му са с голи глави, но дисциплината в последно време спада критично. И хаоса може да се стовари върху главите ни. Пък нека си твърди Иван Бакалов в е-vestnik, че милиционерската държава вече е добре смазана и върви добре. Тя все пак ще иска бутане, докато додрапаме до края на годината.
Не знам вие как виждате нещата, но аз мисля, че вече се возим на влакчето на ужасите. Писъците са все още приглушени и ги надават главно рапърите и свободната интелигенция,

 

т.е. тези, които са преодоляли вроденото си любопитство към органите на реда.
Мисля, че влакчето тръгна още през лятото с атентата в Бургас. После профуча покрай обвитите със секретност катакомби на българо-руските газови, атомни и всякакъв вид преговори. Мимоходом мернахме старите и нови муцуни в съдебното правителство, накачулени от картела. Покрай безпрецедентното в новата българска история дело срещу 13 мюсюмански духовници, обвинени в радикален ислям, влетяхме в мокър и хлъзгав тунел, от които няма излизане. Толкова е тъмно и мрачно, че евентуалния изход – бюджет 2012-та още не се вижда. Но стискайте здраво дръжките на седалките, защото най-лошото наближава.
Газовият призрак дебне край линията и мнозина ще пищят, а малцина ще се радват.
От където и да по-погледнеш, маршрута е постижение. Не е лесно да овладееш съдебната система, да покажеш на Брюксел среден пръст що се отнася до Третия енергиен пакет, да разбъркаш отново картите около АЕЦ „Белене”, да откриеш спяща джихадистка мрежа на собствена територия и накрая да представиш финансите на държавата като бюджет на реформата.
Но това е само видимата част на айсберга. Знаете ли кое най-лошото на милиционеро-капитализма, както би казал от небесната радиостанция, някогашния фейлетонист на „Свободна Европа” Велко Верин ? Най-лошото е, че задлъжняваме яко. С какво, може би ще запитате? С кризата и с инфлацията е правилния отговор. Кризата, която беше идеално време за реформи във всички сектори. И с инфлацията, която ще се струпа на следващо правителство, ако рече да тръгне да ги прави.
Колко си мислете, че струва една реформа, да речем в образованието? Или пък тази в здравното и в пенсионното осигуряване. Отговор на този въпрос не можете да намерите в парламента, тъй като там нямат навик, когато приемат закони да изчисляват така наречените разходи и ползи. По скоро го търсете в анализите на тинк-танковете, например в тези на Института за пазарна икономика. И бъдете сигурни, че става дума не за милиони, а за милиарди.
Същите тези милиарди, които след два месеца Дянков ще налее в издъхналата ни пенсионна система, в нереформираното ни образование, в 60-хилядният рудиментарен орган МВР и.т.н. и.т.н. Освен това, въпреки приказките на реформа през отминалата зима, поне един милиард ще бъдат изтеглени от вашите джобове, за да могат полицаи, разузнавачи и държавни служители да ползват услугите на Здравната каса, да си получат обезщението при безработица и да се радват на спокойни старини.
Накъдето и обърнеш поглед в тази държава, всичко имитация. Не че не беше така и при предходниците на огняроинтелигентите. Но онези бяха родени за имитатори. На милиционера, обаче, всевишния не му е дал това качество.. Той обича новото строителство. И лентичките, които красят пагоните.
Но, както и да е. Работата е в киреча, както казват хората на селото. Така че не ни остава нищо друго, освен да следим внимателно как ще се развият нещата в огняроинтелигентската компания. Отговорностите, които предстои това правителството да се натовари вече са несравними с онова, което поемало до сега. Само Южен поток е достатъчен. Аз не знам дали тръбата ще мине точно през заседателната зала на Министерския съвет. Не знам също така дали един ще поеме по-голяма отговорност, друг по-малка, а трети никак.
Знам само, че ако не се разцепят, ще се сгромолясат единни. Ето защо, сега като ги гледам какви ги вършат се сещам за един стар виц:
Отикъл Гюро милиционера на сафари в Афрпика и попаднал на човекоядци. Тръгнало цялото племе срещу него и Гюро, разтреперан казал:
- Е… си майката.
Но вътрешния му глас се обадил:
- Спокойно, Гюро, още не е. Стой на място, не се плаши.
Човекоядците наближили и Гюро пак повторил одевешното.-
- Нямай грижа, още не е – повторил вътрешния глас и добавил: – Извади пистолета!
Гюро извадил оръжието и при вида на диваците на две крачки от него, повторил одевешното.
-- Спокойно, Гюро, още не е– окуражил го гласа. – Сега стреляй по тоя, дето е най-отпред.
Горю гръмнал, а гласа казал:
-- Те сега, Гюро си е….майката!
Ха-ха, милиционерска им работа. Да им имам пострижките, ама нейсе. Знам защо го правят.Но пък българският народ от край време е милостив, така че няма да опре работата по скалповете им.
Просто ще ни нарита едно хубаво на изборите догодина.
А след това, ако питате мене, половината са затвора, другата половина за лудницата.