Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо е актуален Георги Марков

31 години от убийството на Георги Марков


Две държави на света имат своя ­11 септември – Съединените щати и България. Разликат­а в събитията, обаче е съществена. Докато в кулите на Световния търговски центъра американски граждани загинаха от ръцете на чужди, Георги Марков бе нападнат и убит пак на чужда територия, но от собствената си държава. Не толкова поради прищявка на Тодор Живков, както твърди легендата, а поради страха от обособяването на действащ емигрантски център на съпротива срещу режима. ­Това съм чувал и знам от Румяна Узунова, бог да я прости, това свитедетелства и Петър Семерджиев от далечен Израел.

На този ден, денят, в който писателят изхъхна в лондонската болница „Сейнт Джеймс” по стар навик препрочитам по нещо от неговите „Задочни репортажи”. И то не за да си припомня годините на режима, а за да потърся обяснение на действителността, която ни заобикаля. Причината за аналогиите, разбира се, не е някаква пророческа дарба на писателя, а комунизмът, който все още ни тресе, изкривената визия за властта, несвободата. Прочетете го, ако имате малко време. Ето и един горе-долу произволно избран абзац: „Корупцията е в основата на взаимоотношенията между хората и държавата в нашата страна и още повече между хората и партията. И тук съвсем не става дума само за класическия вид корупция, свързана с рушветчийството или с размяната на парични облаги, а въпросът е за корупцията чрез власт. Тъкмо властта си остава главното корумпиращо средство, властта, която поставя всеки човек в зависимост от друг човек, властта, която е жестоко и неудържимо оръжие в преследването на всевъзможни цели, властта, която не се спира пред нищо. Тъкмо фактът, че животът, спокойствието и бъдещето на всеки обикновен гражданин зависят от целите, тактиките, игрите, а често вече и от прищевките на по-силните от него. „

Не е добре, разбира се, че писателят е толкова актуален. Но какво да се прави. Част от хората, организирали или подпомогнали убийството са все още между нас ненаказани. И все още живеем в тяхното време. И дори в тяхната страна.