Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Цифри от маркуча

Какво смята и какво не премиерът Борисов в интервюто си за „Капитал”

Ако случайно сте ходили в офис на мутренска фирма през 90-те, със сигурност сте забелязали поне що-годе прилична физиономия. Тази на счетоводителя. Не може да му отрече на премиера Борисов, че удари кьоравото с бившия експерт в Световната банка и настоящ финансов министър Симеон Дянков. Но вместо да остави сметките на него, в интервю за „Капитал”, той самият се заема с тази непосилна работа. И като вещ в пожарното дело насочва финансовия маркуч право във фасадата на държавата. „..на 29-то число ни идват 700 млн. от Европейската комисия, другото тримесечие оше 700, така през август ще имаме фискален резерв над 7-7,5 млд. лева.” Фасадата си е фасада, но пък в задния двор пуши яко. И още тази есен някой ще трябва да се бръкне с едни 300 млн за строителството за Южен поток.

 

За европарите добре, но пък висят едни други 300 млн, които миналата есен правителството взе от Насърчителна банка под формата на гаранция. Пак за европейски пари. Никой пък още не е сметнал какво става след АЕЦ „Белене” и каква ще е схемата. НЕК ли ще плаща на руснаците, или пък ние на електрическата компания и тя на тях. Което, разбира се е едно и също.
Но да не мислите, че само разходната част от проблема е проблем за иначе ловко жонглиращия с числата премиер. На въпрос на журналиста за това колко са парите на държавата в банката на другия Цецо (Василев) той отговаря деликатно, че сумата е по-малка, отколкото е била в последния ден на тройната коалиция. 2 лв по-малко ли бе, г-н премиер?
Но пък сме късметлии, да знаете. Пак в това интервю първият държавен и партиен ръконводител твърди, че ако магистралите са били готови при предишните правителства „сега Дянков да не финансов, а да го направя социален министър”
Като знам практиката в други европейски страни, премиерите понякога да поемат и някои от деликатните министерства, направо бързият влак е профучал на сантиметри от нас.