Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Голямата община и малките граждани на София

Като гледа и слуша човек по електронните медии предизборните отчети на кмета Борисов, може и да си помисли, че Столичната голяма община наистина е голяма работа. А гражданите, съответно—малки. Човечета, щъкащи по улиците, магазините и трамваите. Под умиления поглед на кмета, разходващ толкова много пари, за да подсигури техните маршрути из големия град.

 Но така е, когато Генерала наблюдава бойното поле с обърнат наопаки бинокъл.

Ето защо на гражданите на София им трябва цивилен кмет. Кмет, на който дори не му трябва бинокъл, а ще види и с просто око, че не общината, а градът е много, много голям. И голямото са неговите граждани. В тяхното амплоа на служещи, предприемачи, доброволци в неправителствени организации или просто стопани на своето парче земя, където и да то из бившето Софийско поле.

Така новият кмет може лесно да забележи, че 134-те милиона лв. инвестиции ? на общината за тази година в София са си една смешна сума. В сравнение с размаха на нейните граждани. И че само тяхната годишна „строителна програма”, т.е. парите, които инвестират за собствени жилища ?, са далеч повече от оскъдните инвестиционни левчата на голямата община. Да не говорим за всичко онова, което всеки ден правят хиляди малки, по-големи и още по-големи фирми в София, придобивайки нови, така наречени дълготрайни материални активи. Сред тях са и онези, съвсем малките, които са на пост в своето квартална магазинче или ателие за услуги. И нямат никакви претенции да попаднат в инвестиционната програма на общината, макар да са хвърлили някое и друга хилядарка за вертикална планировка и за ремонт на тротоара пред магазина.

Но всичко това, уверявам ви, липсва на сайта на голямата община. И Генерала, и евентуалният негов опонент, председателят на Комисията по бюджет и финанси Иван Нейков, открай време са твърдо на принципа, че частните инвестиции на гражданите са си техният частен живот. Нищо, че София расте и не старее много повече заради частните инвестиции, а не вследствие на оскъдните капиталови и ремонтни разходи на Столичната община.

И знаете ли какво си мисля сега, като гледам как в навечерието на кампанията Генерала напредва фронтално по Цариградско шосе и по други възлови направления на бившето софийско поле ? Питам се дали пък не се е озовал вече дълбоко в тила на слисаните граждани. И дали те няма да се прегрупират през идните седмици, така че да осъществят класически военен маньовър „чувал”.

Но дори и това да се случи, знам, че паднал на бойното поле, Генерала ще държи знамето /впрочем трите знамена – на ЕС, националното и това на общината/. И пак ще има много, много камери.
—————–
? По 115 лв на всеки един от 1 237 000 адресно регистрирани софиянци

? Само за първото тримесечие на тази година са издадени строителни разрешения за 129 654 кв.м разгърната застроена площ