Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Оперативната обстановка в страната

Когато чуя евродоклад се сещам за накривена милиционерска фуражка. На лявата страна. А пък стана ли дума за децентрализация – знам, че тя е на дясната. Дясната, разбира се правилната. И би трябвало да подхожда на дясноравнените стройни редици на управляващите. Защото тогава реват с глас митничарите , желани от всяка дясна партия поради добрия си социален статус?
Да ви призная за пръв път съм на тяхна страна. Ако и да им се носи славата. Подкрепям протеста и ако си направят партия, догодина ще гласувам за тях. Защото подозирам, че те са на улицата не е срещу децентрализацията изобщо, а тъкмо срешу милиционерската. Можем да я наречем деконцентрализация. Ако централизацията е прехвърляне на администрация и правомощия на местните, деконцентрализацията е менкане на вече деконцентрирани държавни структури. Защото както знаем, митниците са тъкмо такива структури. Разположени, съобразно търговските потоци, границите и други особени страни ежедневния търговско-икономически живот на страната.
Жертва на тази нова стратегия, ще е не само редовият митничар, но дори и самият Ваньо Танов, който сигурно вече стяга куфарите за Русе. Скоро и той ще се озове в небрано лозе. От една страна ще му е гот, че е далеч от Цветанов, от друга ще го измъчва това, че пък ще бъде още по-далеч от центровете на някои важни институции. Като например ГДОБП, ДАНС, Комисията за отнемане на незаконното имущество, НАП и ред други ведомства, с които е обичайно митническите шефове да се срещат ежедневно. От цялата тази, печели най-много ДОТИ, тъй като неизбежно ще се увеличи телефонния трафик, мейлите и другите електронни средства за съобщения. Не е изключено спомената специализирана дирекция в МВР да поиска увеличение на парите за послушване. Примерно с 900 хил. Лв, колкото ще струва преместването на упправлението на митниците в Русе, както твърди министър Дянков.
Ама защо им трябва на миционерите на баир лозе, можете ще попитате? Санким почнат ли в една държава да се надигат съдии и митничари, фуражката не се кривят, а направо се смъкват върху темето. Отговорът е много прост: променила се е оперативната обстановка, както би казал министър Цветанов. Но не сега покрай атентата в Бургас, а още ранната есен на миналата година. Имам предвид времето, когато Съветът по децентрализация на правителството взе решение до края на годината да бъдат определени бъдещите областни центрове на местно самоуправление.* Пак тогава и според програмата на същия този Съвет трябваше да бъде променен Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и сума ти други нормативни актове. И кво щеше да стане? Щяха да ревнат не няколкостотин митничари, няколко десетки управленци в туризма и някой и друг морски администрация. Щеше да изреве на умряло цялото чиновничество, дето се храни покрай разбитите пътища, изсечените гори, одържавените общински училища. Щеше да е потопено в скръб и суперведомството МВР, а Цветанов да бърше сълзи на раздяла с 30-тина хиляди охранителни полицаи, които отиват на служба при кметовете. Но това, разбира се, не стана. Идват избори и оперативната обстановка се променя. Но да не мислите, че е само заради това.
Колкото един член на племето масаи в Африка ще ви даде да подържите копието, с което си изкарва прехраната, толкова и милиционерът ще пусне властта след като се е докопал до нея.
Дерзайте, митничари! Този път каузата е правилна.
-------------
* А пропо, единственото заседание на този съвет, председателствано от новия министър Лиляна Павлова - от октомври, м.г,. предвидливо е свалено от сайта.

Снимка: Cross.bg