Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Знам какво направи след миналото лято

Днес, с изявлението на холандския министър по въпросите на миграцията Херд Леерс, отпадна и последната надежда дори за поетапно присъединяване към Шенген. Т.е. първо обхващане на морските и въздушните граници на България и Румъния, а на по-късен етап и на сухопътните.
Изявлението на холандския министър е звучен шамар или по-точно начало на серия от шамари за премиера Борисов. Също така и за също така и за доскорошния отпускар -- вътрешния министър Цветанов, отговорен за подготовката на изпълнението на по-голямата част от клаузите на споразумението. Но най-вече за кабинетът, дошъл на власт, за да ни избави от корупцията. Шамарът е звучен, не за друго, а защото сега управляващите ще трябва да чакат поредния мониторинговия доклад на Европейската комисия през идното лято.

 

 

 

 

И да се молят и този Брюксел да спазят добрия тон и да не кажат: знаем какво направихте след миналото лято.
А от тогава насам, като изключим неизбежната хармонизация, повече на техническо равнище, от 7-те препоръки на Еврокомисията през лятото е изпълнена само една, тази за учредяването на специализирани съдилища и прокуратура. Все още е чакалнята така наречената гражданска конфискация и промени в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Промени, към които на всичкото отгоре премиерът не пропуска да направи уговорки и да изрази като цяло скептичното си отношение.
По останалите 5 препоръки, нещата са трагична. Реформи в структурата, правомощията, назначенията и състава на Висшия съдебен съвет и прокуратурата – няма. Колко прозрачна става системата и какви са критериите за назначения (Препоръка 2) най-ясно пролича около случая с Владимира Янева. Боркор (Препоръка 7) прибра 2,5 милиона и ни вест, ни кост от него. Полицаите все повече се правят на контигент на ООН и гледат и гледат мълчаливо, докато хулигани опожаряват къщи или пък на американски тюлени, в случай, че си имат работа с мирни граждани.
Какво да направи в случая холандския министър? Особено като знае, че у нас престъпниците си другаруват с политиците, а премиерът ни е почитател на безакцизната бира.
Но какво толкова пък, ако почакаме малко за Шенген, може би ще попитате, ако сте от по-търпеливите граждани и сте гласували отново за любимата си ГЕРБ на отминалите избори ? Ами кажете го на децата ви, които с университет зад гърба и специалност мият чинии по Европа или работят по строежите.
Докато по същото време връстниците им от страните в Евросъюза вече правят кариера.

За тези, които остават тук – да не говорим.