Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо Столичната община има балкон и какво има под него

Знаете ли защо по-старите сгради на общини в страната имат балкони ? Къде миниатърни, къде по-големи. Причината е, че в едни далечни време кметове са се показвали отвреме-навреме пред гражданите. Къде по празници, къде по тъжни поводи. За най-тъжните е имало други места. Например, балкона на народния поет Иван Вазов, на който той заедно с хората събрали под него е плакал след Ньойския договор.
Има балконче и Столичната община. За изминалите 23 години, от там кмет (Софиянски) се е надвесвал само веднъж. И то заедно с цар.

 

Сещате се сигурно, че става дума за далечната 1996 година и за първото идване в България на бившия монарх и бъдещ премиер на страната.
Обнадежден от това отваряне на балкончето, аз направо изплагиатствах Федерико Гарсиа Лорка и написах коментар в „Демокрация” със заглавие „Оставете балкона отворен.”. Но не го оставиха.
Ще бъде заключен и утре, когато Столичния общински съвет ще обсъжда промените в Наредбата за паркиране.
Независимо от това, обаче там ще се струпат доста хора. Ще отида и аз. По много причини, които съм изредил в предишен постинг. И една от тях е, че софиянци нямат община, а министерство, нямат кмет, министър на столицата. Ако беше обратното, София щеше да прилича на Берлин, на Лондон, на Париж, на Прага, на Варшава, на Будапеща и на още много други европейски столици. В които няма министерства, а има голяма община, с малко съветници, която се грижи за големите градски работи. И малки общини-райони, в който съветниците умуват върху асфалтирането на улицата, паркирането,детските градини, бездомните кучета, ако случайно има някое такова и пр. и пр.
Като казах, че в София си имаме министерство, а не община се сетих какво има срещу него, на „Московска” 33. Служебен паркинг. И отцепени изцяло двеста метра тротоар на една от знаковите софийски улици. Такова нещо, разбира се, не биха си позволили общинарите в която и да е европейска столица. Още по-малко пък паркоместа и съоръжения, които откъдето и да ги погледнеш са незаконни. За да разберете за какво става дума, трябва да си представите, че пред Министерството на вътрешните работи всеки ден бият граждани, пред Министерството на екологията – има помийна яма, а пред Министерството на образованието, младежта и технологиите се мъдри сексшоп
Паркинга се вижда от прозореца на кротката и симпатична кметица на София. Ако рече да се надигне от бюрото и се надвеси през прозореца ще го види. Вярно е, че понякога нещо, което е под носа ти трудно се вижда. И аз когато работех в общината не бях го забелязал. Включих за какво става чак, когато в ефир в една кабелните телевизии ме запитаха дали паркинга е законен. Отговорих с чиста съвест – не. Не за друго, а защото дни преди това вече бях видял как го усуква пред камерата заместник-кмета по транспорта Любомир Христов. Докато най-накрая си призна и му олекна.
Ей така ще няма и да погледне през прозореца кротката бивша учителка понастоящем кмет на София.
А да отворим отново балкона и дума не може да става.
----------------
На снимките:
Вляво. По Коледа парижани излизат на кънки точно пред сградата на общината.
Вдясно: тротоарът срещу софийската община, обрърнат на паркинг.


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.