Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо метлата в МВР трябва да има два края

Да, в МВР и в службите трябва да заиграе метлата, както заяви днес Радан Кънев. При това не е необходимо да се чакат доказателствата, че участниците в протестите през миналата и по-миналата година са били подслушвани.  За вътрешното ведомство, в сегашното му състояние, трябва да е валиден принципът на чорбаджи Марко, който опердашвал наследника си не след като счупи стомната за вода, а преди това.
Мисля, че В ГЕРБ сгрешиха като не приеха някои от предложенията от програмата на Реформаторския блок по отношение на МВР и на специалните служби. Ако това се бе случило, още тази година би могла да започне подготовката за поетапно извеждане от ведомството на някои дейности. Като например гражданска защита и противопожарната дейност.
Естествено, това никак не е лесна работа. Но пък още по-трудно е да бъде управлявано непокътнатото през годините мега министерство. Както знаем то е призвано да издуха престъпността, но това е самота единият край на прахосмукачката. От другата страна нейният маркуч стърчи директно от джоба на данъкоплатеца, откъдето трябва да изсмуче наебходимият милиард за тази си дейност. При това без надежда за ефективност. Както днес, така и в близкото бъдеще.
Каквото и да си говорим, каквато и административна реформа да прави министър Вучков, МВР си е с единият крак в социализъма. Главната причина за това състоянието на нещата е, че под вътрешен ред у нас все още се разбира преди всичко и най-вече прилагането на сила. *
В същото време, и на запад, и на север от нас, хората отдавна предпоставят като основна функция администрирането, а прилагането на сила е само необходим и важен компонент от него.  Сигурно вече съм станал досаден с честото цитиране в този блог на наименованията на вътрешните ведомства, например на Полша, на Чехия или пък на Франция. Да не говорим за Естония, която преди няколко години министър Цветан Цветанов посети, за да се запознае как тамошното вътрешно ведомство е въвежда електронното правителство.
В посочените страни, с които сме партньори в ЕС, вътрешните министерства носят странни от наша гледна точка наименования. Например -- Министерство на вътрешните работи и на администрацията (Полша). Ако отворите сайта на вътрешното ведомство на Чехия ще видите, че най-отгоре вдясно пише – Модерна администрация. И това не е случайно. Преди да стигнете до полицейските задачи, ще видите куп други отговорности – електронно правителство, ангажименти, свързани с премахването на прекомерната бюрокрация, грижа за развитието на регионите и общините. Дето има една дума – добре дошли в бъдещето !.

Ето защо метлата, която предлага Радан трябва да бъде комбинирана. От единият край да си е метла. Като тези, които все още размахват по улиците на София служителите на фирмите на фирмите по чистотата. От другият, обаче трябва да има къртач, който да подхване из основи ведомството. Така че през 2020-та, например да имаме едно спретнато гражданско министерство. Министерството, което освен полицейските задачи (опазването на границите, полицейското разследване, борбата с тежката прстъпност, жандармерията и пр.) да има своите отговорности и по отношение на административната реформа, местните и регионалните власти, електронното правителство и.т.н.

Ако питате мен, никой друг освен местните не може да каже колко пари са необходими и колко пожарникари, щото на територията на съответната община или област хората да бъдат предпазени от огненото бедствие. С една дума вярвам в калкулаторите на местните, а не в тези, които са на бюрата в софийското вътрешно министерство. И причина е проста – пожарът винаги е локално или местно явление, а не национално. Виж, ако по време на жегите пламне Стара планина (не дай, боже!), тогава вече ще има работа и за правителството.
 

Питам се накрая, дали пък и ние като руснаците, поне що се отнася до МВР, не следваме принципа на така наречената остатъчна благодарност: Не ни бият! Така че – мерси!
Като имам предвид състава на днешното управляващо мнозинство и горчивия опит от близкото минало на единия от коалиционните партньори, сигурен, че съм вече няма да има бели автобуси и палки.

Но за следващото не ви гарантирам.
-----------------
* Толкова сме свикнали с този факт, че изобщо не се и питамe защо  Законът за МВР, що се отнася до наименованието е един вид изключение. Т.е., ако трябва да се следва полицейската логика, то трябва да имаме не Закон за здравеопазването, а Закон за Министерството на здравеопазването,  също така не Закон за туризма, а Закон за Министерството на туризма. И.т.н.