Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо румънците ще излязат по-рано от мониторинга върху правосъдието

Днес стана ясно, че Европейската комисия се кани да отдели България от Румъния в наблюдението на правосъдието и вътрешния ред. Според информация на БТА следващия доклад за странати ще бъде в края на 2013 година, докато румънците ще чуят следваща оценка още през идния декември. И, ако си оправят бъркотии от последните седмици като нищо могат да излязат от мониторинга. Какво става, може би попитате? С какво сме я загазили повече от румънците.
Отговорът не е труден. Достатъчно е човек да сравни конституционното устройство на съдебната власт в двете страни. (Без Констиционния съд, който в момента е под атака на мнозинството на социаллибералите, но подобно на нашия е извън системата.) Ето какво показва сравнението.
България. Съдебната система се представлява от три вида магистрати – съдии, прокурори и следователи.
Румъния. Съдебната власт принадлежи единствено на съдиите и на съдилищата. Прокуратурата се ръководи от министъра на правосъдието, макар че прокурорите се назначават от президента по предложение на Висшия съдебен съвет.
България. Магистратите се номинират от Висшия съдебен съвет. По-точно казано самоизбират се, тъй като всеки член на ВСС преди това е бил номиниран за магистрат пак от него.
Румъния. Съдиите са несменяеми като нашите и се назначават от и уволняват от президента по предложение на техния Висш съдебен съвет.
България. Членовете на Висшия съдебен се избират – 11 на квотен принцип измежду различните видове магистрати и 11 от народните представители.
Румъния. Висщия съдебен съвет се избира изцяло от румънския парламент на съвместно заседание на Палата на народните представители и Сената.
Както виждате, нещата в северната ни съседка са доста ясни. Разликата между тях и нас е проста. Социаллибералите в там водят битка срещу президента, включително за контрол над съдебната система. У нас от такива битка никога не е имало нужда. По причина, че обикновено управляващата партия е гарант за независимостта на съдебната власт.
Ха-ха, няма да се изненадам, ако вътрешния министър вземе да го каже гласно някой ден. В някои от честите си мигове на умопомрачение.