Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Защо правителственият еърбъс може и да ръждяса

Според думите на Пенчо Пенчев, шеф на правителственияг авиотряд имаме голям проблем. Еърбъсът може и да ръждяса, тъй като полетните часове са критично малко. Около 150 часа годишно, вместо минималното 1000. За това, разбира се не е виновен авиоотрядът. А по скоро външното ни министерство, Министерския съвет и президентът Плевнелиев (институция президентство, няма, нали знаетe).
Като изключим дежурната дестинация Брюксел и събития от типа на Олимпиадата, от началото на годината, българските държавници не са се презорили да летят. С това не искам да кажа, че на тях не им се лети. Казвам само че не ги канят. Освен това и никой не ги кани. Ето, френският президент Франсоа Оланд, встъпи в мандата си, а покана за нашия държавен глава още няма. Ама хайде, да речем той е социалист. Но от края на миналата година Испания има ново правителство на Народната партия, но все още Мариано Райхой не е поканил нашия премиер. Нито пък се е затичал да идва насам. Не е социалист и италианският премиер Марио Монти. Но ситуацията е същата. също.
Освен големите, не ни канят и малките. Нито Борисов отиде в Полша, нито пък Доналд Туск изрази желание след победата си в края на миналата ни година да ни посети. Макар междувременно Полша да председателстваше Европейския съюз. Сега го пое Кипър и да видим и да видим дали ще ни отвори
Най-накрая и в Русия се завъртя рулетката, но дори и Путин не се е залетял, нито пък Медведев.
Най-често напоследък гостуваме в арабските страни – Тунис, Катар и причерморските страни – Грузия и Армения. Посещават ни също така комшиите от Молдова и Турция. Наскоро президентът Плевнелиев пък беше на официално посещение в Гърция. Преди това той през май той успя да се види с Обама за 15 минути, но в контекста на срещата на върху на НАТО. Срещите на първите държавници в Лондон пак не бяха официални, а минаха под знака на Олимпиадата.
Понастоящем топ новината е, че премиерът Борисов ще направи посещение в братска Португалия, която както знаем е горе-долу на нашия хал.
Като теглим калема накрая и като отчетем, че посещението на Германия в началото все пак бе работно, май официалните визите се свеждат до комшиите и малко по-далечните арабски страни. И това, ако не е изолация, здраве му кажи.
Как няма да вози отряд „28” бистришките тигри? А какво друго да прави?