Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Записки от края на седмицата

Знаете ли, че към момента към момента на преврата и преди прокламацията на Кимон Георгиев на 9 септември в сутринта, България е в състояние на война едновременно със Съветския съюз и и Германия. С първия не по-свое желание, а с Райха по решение на правителството на Константин Муравиев от 8 септември.
----------
За чест на Българската армия, на практика тя не взема участие в преврата на 9-ти септември 1944 . Комунистите не успяват да ангажират нито пехотни, нито артилерийски, нито бронирани части от войската. Те разчитат единствено на няколцина продажни офицери от нейния висш команден състав и на прожекторната рота, ангажирана с противовъздушната отбрана на София.
Нито един гарнизон или войскова част в провинцията не предприемат действия в подкрепа на превратаджиите в София. Тъкмо обратното. Хасковския гарнизон отказва да се предаде, води престрелка, падат убити и градът е завзет чак на 12 септември.
--------
Доживяхме да чуем и видим арменец-антисемит. В предаването „Отечествен фронт” на Карбовски, Кеворк каза, че не харесвал външния министър Николай Младенов, защото играл еврейски танци на сватбата си. Разбира се, че от устата на арменец това звучи комично. Все едно водещия да попита госта какнви танци е играл на своята Нор гираги, сиреч втората, малката сватба, която по традиция арменците правят една седмица след първата.
---------
Сутринта не успях да вляза в сайта на вестник „Дума”. Вариантите са два. Или десетки хиляди членове на БСП на преклонна възраст са били ощастливени с интернет и поради напъна са блокирала сайта. Или пък виртуално освободителна армия с много ниска средна възраст е поразила органа на социалистите.