Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

ДСБ отваря кошарата на Висшия съдебен съвет

Бъркотията след последните екстравагантни заседания на Висшия съдебен съвет расте и новините буквално валят. Две от тях са особено любопитни. ДСБ започва преговори с парламентарните групи в Народното събрание за радикални структурни промени във ВСС. България на гражданите пък предлагат Прокурорски съвет и нещо като борд от неправителствени организации, които да следят за съдебната реформа.
Предложението на Меглена Кунева не е изненада. Оше преди няколко месеца тя подкрепи предложенията на Съюза на съдиите за разделяне на кадровите въпроси във Висшия съдебен съвет. А да припомня, че и в доклада си ЕК поиска дълбоко структурна реформа в съдебната власт.
Доста по различно стоят нещата с предложенията на старата десница. Ето и нейните четири основни предложения:
Първо. Редуциране на Висшия съдебен съвет на от 22 на 12 членове.
Второ. Отпадане на политическата квота.
Трето. Намаляване на продължителността на мандата от 5 на 3 години
Четвърто. Премахване на статута на постояннодействащ орган.
Както винаги дяволът е в детайлите. А детайла е в последната точка. Тъкмо с нея ДСБ вкарва вълка в кошарата. И ето ви на вас един добре опакован, малък, спретнат Висш съдебен съвет в челните редици, на който можем да видим четирима действащи прокурори и един действащ следовател. Направо филигранно. Ама агнетата в кошарата щяли да имат превес - били седем, а вълците само 5. Хайде холан!
А сега познайте какво пише в програмните насоки на ДСБ и в предизборната програма на Синята коалиция.
Вън следствието и прокуратурата от съдебната власт, разбра се.
-------------------
Програмни насоки на ДСБ, раздел „Лична сигурност и силни държавни институции”: „... да настояваме и действаме за извеждането на следствието и прокуратурата от съдебната власт.”
Предизборна програма на Синята коалиция, раздел І „Върховенството на закона – постижима цел”:, мярка 1...”Извеждане на прокуратурата и следствието в изпълнителната власт;"
-------------------------
Илюстрация: UsmihnatDen.com