Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Анонимните в парламента

Неуспещен опит за потрет на една инициатива на Института за развитие на публичната среда, но пък можете да оправите нещата като влезете в сайта Отворен парламент

Спохождала ли ви е славата? Като гледам извадката на хората, които четат този блог, напълно е възможно. Тогава сигурно знаете коя е следващата мечта ? Анонимността, разбира се. У нас най-силно я желаят депутатите, а не хората на изкуството, както можете би си мислите. Мечтата е еднакво притегателна, както за мнозинството депутатите, за които дори и не сте чували, така и за онези, които по силата на служебните си задължения, все пак трябва да се появяват на екрана и да отговарят на въпроси. Отвреме-навреме някой от анонимните в парламента излиза на сцената. Като Димитър Аврамов, например.

 

После осветителите гасят прожекторите и той става още по-анонимен, отколкото е бил.
Но аз се отплеснах. Думата ми не е за това, че най-лесно се краде, когато си анонимен, а за Института за развитие на публичната среда. И за неговата инициативата , резултатите от която днес в 11 часа бяха представени на пресконференция в БТА. Освен Антоанета Цонев тук бе част от екипа на LIVE канала на “Гневни млади хора” Асен Генов и Константин Павлов. Довечера в 18 часа ще можете да чуете предаването за медийната НЕзависимост.
Ще кажете може би: какво обща има между медийната независимост и наблюдението върху работата на народното представителство ? Това може да разберете от сайта на инициативата и особено, ако проследите предишни истории: за прословутите двете трети към заплатата на депутатите, за даренията на „Юлен” и ГЕРБ, за прескъпите залитания на Министерството на земеделието по социалните мрежи и пр. Иначе, ако питате мен, връзката медийната независимост и парламент е много пряка. Тъкмо по тази причина, например Делян Пеевски тази есен е по-нисък от тревата. И дори не беше на срещата на Нели Крус с медиите, а за целта спеши мама Рени.
Както разбирам в Института са работили усилено по изборното законодателство. И с наближаването на изборите, наблюдението върху депутатите ще се засилва. То даже е персонално, защото много от тях вече имат профили в сайта Отворен парламент.
Но каква е крайната цел, ща попитате най-накрая. Официалната цел, разписана в портала е „да следи дейността на депутатите и да подпомага връзката на гражданите с политическите представители”. Добре. Мога ли сега да добавя нещо към нея?
В края на краищата, най-крайната цел е в следващия парламент да има по-малко анонимни депутати. Дори съвсем малко, защото пък без хич не може.
Иначе да наблюдаваш и да не наблюдаваш анонимният, той пак си е анонимен. Дори да го изкараш на светло, както вече казах – гасят прожекторите.
Все пак, мнозина от анонимните са си пропуснали шанса. Да откликнат на закачката на Отворен парламент и да сложат маската на Гай Фокс. И така поне малко да чуем за тях в медиите.
Вместо тях маските тази зима сложихапо-наблюдаемите Мая Манолова и Лютви Местан.
Останалите идната пролет ще напуснат парламента със собствените си физиономии. И тъй като не ги познаваме, то си е същото.
И така наблюдавайте и вие, има простор и за вашите усилия в сайта.
Днес парламента почива, но както казах довечера в 6, в Гневни млади хора е наред медийната тема. Ако не сте специалисти – не се безпокойте. Стане ли дума за медиите, непременно ще са намесени и парламента, и правителството, и анонимните.
Издателите, имам предвид, разбира се.

Снимка, вестник "Стандарт": Отдясно е Мая Манолова, а отляво все пак е някоя от анонимните

 

-----------


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма.